Leverkusen-trainer Peter Bosz deelt in de feestvreugde na de 1-0 van Leon Bailey

Bosz' Leverkusen pakt kop in Bundesliga na zege op Hoffenheim

Bayer Leverkusen heeft de leiding genomen in de Duitse competitie. De ploeg van trainer Peter Bosz won thuis met 4-1 van TSG Hoffenheim en profiteerde optimaal van het puntenverlies dat koploper Bayern München zaterdag leed (1-1) bij Union Berlin.

Leverkusen, dat na elf speelronden één punt meer heeft dan de titelverdediger en RB Leipzig, gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Bayern. Maar in de Bundesliga staat eerst nog een midweeks programma op de rol: Leverkusen moet naar 1.FC Köln en Bayern treft in eigen huis VfL Wolfsburg, de nummer vier van de ranglijst.

Stand aan kop Bundesliga

Leverkusen, met Daley Sinkgraven als linksback, kende een koude start en mocht van geluk spreken dat Florian Grillitsch in de eerste minuut in vrije positie over het doel van Lukas Hradecky kopte. Drie minuten later was het aan de andere kant wel raak: Leon Bailey vond vanaf de punt van het strafschopgebied de kruising bij de tweede paal: 1-0.

Over het hoofd gezien

De Jamaicaan miste, na slim te zijn aangespeeld door de pas 17-jarige Florian Wirtz, in de zevende minuut een makkelijkere kans, maar sloeg na een klein halfuur alsnog een tweede keer toe. Andrej Kramaric dacht de bal vanaf de helft van Leverkusen terug te spelen op zijn eigen doelman, maar had daarbij Bailey over het hoofd gezien.

Hoffenheim kwam na rust met nieuwe moed uit de kleedkamer. Het stevige aandringen leidde tot een mooie treffer van afstand van Christoph Baumgartner. Kort daarop had de 21-jarige Oostenrijker ook de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoof de bal oog in oog met keeper Hradecky net naast.

Florian Wirtz stift Bayer Leverkusen naar 3-1

Wirtz, na een fraaie passeerbeweging en dito stift, en invaller Lucas Alario, die in de extra tijd een penalty wegens hands benutte, bepaalden de eindstand op 4-1. Tussen beide doelpunten door waren twee spelers van Hoffenheim tegen een tweede gele kaart en dus rood aangelopen.

Schalke 04 loopt eerste zege mis

Eerder op de dag verzuimde Schalke 04 zijn eerste competitiezege van het seizoen te laten bijschrijven. De hekkensluiter ging op bezoek bij Augsburg met een 1-0 achterstand de rust in door een eigen doelpunt van Suat Serdar, maar slaagde na de hervatting - mede geholpen door een rode kaart aan de kant van de gastheren - het tij binnen een kwartier te keren.

In de extra tijd ging het toch nog mis voor 'Die Königsblauen' toen Michael Gregoritsch raak kopte voor Augsburg: 2-2. Schalke 04, dat voormalig sc Heerenveen- en Heracles-spits Mark Uth al vroeg in de wedstrijd met een hersensschudding zag uitvallen, wacht nu al 27 wedstrijden op een overwinning in de Bundesliga. De laatste dateert van 17 januari van dit jaar: 2-0 tegen Borussia Mönchengladbach.