NOS SportAangepast

Petrov bezorgt Albanië eerste turngoud, Tvorogal opvolger Zonderland

Turner Petrov Europees kampioen op het onderdeel voltige

Matvei Petrov heeft Albanië de eerste medaille op een eindtoernooi turnen bezorgd. Petrov, die in het verleden uitkwam voor Rusland, pakte het goud op voltige op de EK in Turkije. Robert Tvorogal is de opvolger geworden van Epke Zonderland op rek en Artem Dolgopyat werd Europees kampioen op vloer.

De 30-jarige Petrov werd in zijn turncarrière drie keer nationaal kampioen van Rusland, maar wist zich niet in het team te turnen voor de Olympische Spelen van 2016. Daarop besloot Petrov zich toe te leggen op zijn werk als coach in Praag. Toch keerde hij weer terug als turner, maar onder een andere nationaliteit, namelijk de Albanese.

In de voltigefinale bleef Petrov de Kroaat Filip Ude en de Turk Ferhat Arican voor. Met een score van 14,566 werd hij de eerste Europees kampioen van Albanië in de turnhistorie.

Eindelijk goud voor Dolgopyat

Voor Dolgopyat was het drie keer scheepsrecht. Na twee keer een zilveren EK-medaille, in 2018 en 2019, veroverde hij zondag een gouden plak. De Israëliër werd Europees kampioen op het onderdeel vloer.

Dolgopyat Europees kampioen op het onderdeel vloer

Dolgopyat scoorde een puntentotaal van 15,000. Aurel Benovic pakte met 14,600 punten het zilver en Jagor Sjaramkov completeerde het podium. De 20-jarige Kroaat en de 21-jarige Wit-Rus haalden nog niet eerder de vloerfinale op een Europees kampioenschap.

Dolgopyat veroverde ook al twee keer de zilveren plak op een WK: in 2017 en 2019.

Tvorogal opvolger Zonderland

Op rek ging het goud naar Tvorogal. De Litouwer werd daarmee de opvolger van Epke Zonderland, die in 2019 Europees kampioen werd. 14,800 punten waren genoeg voor Tvorogal om de gouden medaille mee naar huis te nemen. Tin Srbic, die in 2017 wereldkampioen werd op dit onderdeel, eindigde als tweede, Alexander Myakinin greep de bronzen medaille.

Het podium van het onderdeel sprong was bijna hetzelfde als het podium na de vloerfinale. Dolgopyat stond nu echter op de laagste trede, Sjaramkov mocht een trede hoger plaatsnemen en het zilver in ontvangst nemen. Igor Radivilov pakte met een score van 14,733 het goud.

Tweede medaille Radivilov

Radivilov had eerder al een bronzen medaille gekregen na zijn prestatie op de ringen. Op dat onderdeel moest hij de Oostenrijker Vinzenz Hoeck en regerend wereldkampioen Ibrahim Colak voor zich dulden. De Turk werd met een score van 15,000 Europees kampioen.

Op de brug toonde Arican zich de sterkste. Arican, die eerder op voltige het brons pakte, scoorde 15,100 en eindigde daarmee op de eerste plek. Petro Pachnjoek werd tweede en Robert Tvorogal veroverde de bronzen medaille.

Bekijk in de carrousel de winnende oefeningen op de onderdelen rek, ringen, brug en sprong:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl