Suzanne Schulting in actie op de NK afstanden in Heerenveen ANP

Suzanne Schulting is, zoals verwacht, de grote winnares geworden van de eerste NK afstanden in het shorttrack. Ze won op alle afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) het goud. Sjinkie Knegt werd Nederlands kampioen op de 500 en 1.000 meter, Jens van 't Wout verraste met winst op de 1.500 meter.

Op 'haar' 1.000 meter liet Schulting Xandra Velzeboer lang op kop rijden, waarna de olympisch en wereldkampioene twee rondjes voor de finish toesloeg met een machtige inhaalmanoeuvre. Op gepaste afstand veroverde Selma Poutsma de zilveren medaille en Velzeboer eindigde als derde op het ijs in Thialf.

Knegt klopt De Laat

Bij de mannen ging de eerste nationale titel op de 1.000 meter naar Sjinkie Knegt. Itzhak de Laat leek te verrassen met de overwinning op die afstand, maar werd op de streep nipt geklopt door Knegt. De bronzen medaille was voor Friso Emons.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de 1.000 meter bij de NK afstanden in Heerenveen.

Ook op de 500 meter ging het goud naar Schulting en Knegt. Schulting was opnieuw oppermachtig, pareerde handig een aanval van Poutsma die vervolgens onderuitging en veroverde haar tweede nationale titel van de dag. Achter Schulting werd Velzeboer nu tweede en was het brons voor Rianne de Vries.

Knegt ging op de 500 meter razendsnel van start en gaf die voorsprong niet meer weg. Melle van 't Wout deed een aanval op de tweede plaats, maar Itzhak de Laat reageerde alert en pakte zijn tweede zilveren medaille van de dag. Van 't Wout moest genoegen nemen met de derde plaats.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de 500 meter bij de NK afstanden in Heerenveen.

Schulting sloot de NK afstanden in stijl af met een gouden medaille op de 1.500 meter. Geduldig liet ze Poutsma opnieuw het kopwerk doen, gooide anderhalf rondje voor de finish het gas open en won met overmacht de laatste afstand.

Velzeboer pakte haar tweede zilveren medaille en Poutsma eindigde op de derde plaats.

Twee keer goud voor Knegt

Wat Schulting wel lukte, lukte Knegt niet op de langste afstand. Hij eindigde op de afsluitende 1.500 meter als vierde. De nationale titel was verrassend voor Jens van 't Wout. Hij bleef Itzhak de Laat (derde zilveren medaille) en Sven Roes (brons) voor.

De shorttrackers rijden dit jaar voor het eerst een Nederlands kampioenschap afstanden. Het toernooi is speciaal op de kalender gezet, omdat alle internationale wedstrijden niet doorgingen, vanwege de coronapandemie. Het is een kans voor de Nederlandse shorttrackers om toch een prijs te pakken dit jaar.

In 2011 vond een officieus NK plaats als voorprogramma van de NK afstanden op de langebaan. Toen werden alleen de 500 en 1.000 meter verreden.

Bekijk in de carrousel de reacties van Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Jens van 't Wout en bondscoach Jeroen Otter:

STER reclame