NOS NieuwsAangepast

Deal OSF en 50Plus gaat toch door

Door redacteur Marloes Lemsom

Misschien had Rutte zich alle ophef over het Zeeuwse Torentjesoverleg kunnen besparen. Na het omstreden gesprek tussen hem, Wilders en het Zeeuwse Statenlid Robesin besloot de laatste zijn stem voor de Eerste Kamer niet aan de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te geven, maar aan de coalitie.

Alsnog een zetel

Het leek erop dat de deal tussen OSF en 50Plus van Jan Nagel hierdoor niet door kon gaan en de OSF geen zetel meer kon krijgen voor de Eerste Kamer. Maar er zijn toch nog andere manieren, zo zegt Kees de Lange, Statenlid voor 50Plus en kandidaat-senator voor de OSF.

Als één Statenlid van 50Plus in Flevoland op de OSF stemt, behalen beide partijen alsnog een zetel in de senaat. Om dat mogelijk te maken, heeft de OSF vandaag bij de Kiesraad een lijst ingeleverd voor Flevoland, zo bevestigt de Lange. Hierdoor kan De Lange toch nog Statenlid voor 50Plus én Kamerlid voor de OSF worden.

Op twee borden schaken

Een rare combinatie? De Lange schaakt steeds op twee borden. Vorige week moesten de lijsten voor de Eerste Kamer ingeleverd worden. Omdat nog niet zeker was of de afspraak tussen 50Plus en de OSF doorging, stond hij zowel op de lijst van 50Plus als op de lijst van de OSF.

Om alle mogelijkheden open te laten ondertekende hij beide lijsten niet. Nu blijkt dat de partijen samen toch nog twee zetels in de wacht kunnen slepen, heeft de Lange vandaag de lijst van de OSF ondertekend en ingeleverd bij de Kiesraad.

Nu is het afwachten of iedereen zich aan de afspraken houdt. En Rutte? Hij zal, om de zetel van de OSF definitief onmogelijk te maken, misschien nog wat meer Torentjesgesprekken moeten voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl