ANP
NOS NieuwsAangepast

Hackers proberen in te breken bij Air France-KLM

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Digitale aanvallers hebben proberen in te breken bij luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, melden bronnen aan de NOS. De impact van de aanval is nog niet bekend. Het forensisch onderzoek ernaar is nog bezig.

De aanval lijkt inmiddels voorbij te zijn; de systemen zouden inmiddels weer stabiel zijn. Uit voorzorg moest personeel wel een nieuw wachtwoord kiezen, om te voorkomen dat de aanvallers met buitgemaakte wachtwoorden kunnen inloggen. KLM wil niet op de aanval reageren.

De aanval zou in eerste instantie zijn gericht op het Nederlandse tak van het bedrijf. Toen daar extra beveiligingsmaatregelen werden genomen zouden de aanvallers zich op de Franse tak van de luchtvaartmultinational hebben gericht.

De aanval lijkt te zijn bedoeld om inlichtingen in te winnen voor een eventuele vervolgaanval. Er zouden geen gegevens van klanten zijn buitgemaakt.

Plotseling updaten

Bedrijven en instellingen worstelen met een recente toename van het aantal digitale aanvallen. Ook het ministerie van Defensie is daar alert op. Afgelopen week moesten personeelsleden die van defensie een Android-telefoon kregen, plotsklaps updaten naar de nieuwste versie.

Aanvankelijk werd dat juist ontraden. De aanleiding is onduidelijk. Oudere versies van telefoonsoftware en andere programma's zijn gevaarlijk, omdat beveiligingsproblemen die zich in eerdere versies voordeden een ingang kunnen zijn voor hackers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl