NOS NieuwsAangepast

Obama geeft hele geboortebewijs vrij

Het Witte Huis heeft de volledige geboorteakte (.pdf) van president Obama op internet gezet. Daaruit blijkt dat de president, zoals hij altijd heeft gezegd, is geboren in de Amerikaanse staat Hawaï.

Obama zei in een korte toelichting verbijsterd te zijn over de aanhoudende discussie over zijn afkomst. "Normaal gesproken zou ik hier geen woorden aan vuil maken", zei de president, "maar een paar weken geleden werkten we aan belangrijke veranderingen voor het Amerikaanse volk, terwijl het nieuws voornamelijk ging over mijn geboortecertificaat".

"We kunnen onze problemen niet oplossen als we ons steeds laten afleiden door dit soort bijzaken. We hebben geen tijd voor deze onzin."

Kenia

Al voor Obama's verkiezing tot president werd er gespeculeerd dat hij niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn. Volgens de Amerikaanse grondwet kan een persoon dan geen president worden.

Meestal werd Kenia genoemd als Obama's geboorteland, omdat zijn vader daar vandaan komt. De speculaties gingen door hoewel een ziekenhuis in Hawaï ze tegensprak en in 1961 melding werd gemaakt van Obama's geboorte in Hawaïaanse kranten. Ook werd een bewijs van geboorte (.pdf) vrijgegeven.

Trump

Recent rakelden tegenstanders van Obama de kwestie over zijn geboorteplaats weer op. Vooral de mogelijke Republikeinse presidentskandidaat en zakenman Donald Trump benadrukte de vermeende onduidelijkheid over Obama's afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl