Dusan Tadic is de wanhoop nabij

Aanvallend pover Ajax neemt afscheid van de Champions League

Ajax is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers moesten winnen van Atalanta om tweede te worden in groep D, maar gingen in eigen huis met 1-0 onderuit.

Atalanta legde daarmee beslag op het tweede ticket voor de knock-outfase achter groepswinnaar Liverpool, dat zijn laatste wedstrijd met 1-1 gelijkspeelde tegen Midtjylland.

Stand groep D Champions League

Ajax-trainer Erik ten Hag had noodgedwongen twee wisselingen in zijn basiself doorgevoerd. De 18-jarige Brian Brobbey begon in de spits, omdat Lassina Traoré niet fit genoeg was en Lisandro Martínez verving de zieke Daley Blind centraal achterin.

Weinig entertainment

Basisdebutant Brobbey maakte een prima indruk, toonde zich balvast in de duels en deed weinig verkeerd. Maar de sterke spits kon niet voorkomen dat de voetbalfans die eens lekker waren gaan zitten voor een 'aantrekkelijke wedstrijd met veel goals', die Marten de Roon voorspeld had, bedrogen uitkwamen.

Ajax had meer balbezit, maar kwam zeer moeizaam tot kansen. Het gemis van de opbouwend sterke Blind deed zich wat dat betreft voelen. Het was wachten tot de blessuretijd van de eerste helft voor de eerste echte mogelijkheid voor de thuisploeg; Brobbey kopte ongevaarlijk in de handen van doelman Pierluigi Gollini.

Brian Brobbey maakte een prima indruk in de spits...
  • ANP
    ...maar kwam kort voor rust hard in botsing met Nicolás Tagliafico

Omdat Atalanta zich ook niet de wervelende voetbalmachine toonde die de ploeg kan zijn - de Italianen waren eenmaal gevaarlijk via De Roon - vielen de eerste 45 minuten qua entertainment ronduit tegen.

Aanvallende onmacht

Brobbey was even voor zijn kopbal hard in botsing gekomen met Nicolás Tagliafico en kwam niet meer het veld op voor de tweede helft. Hij werd vervangen door Quincy Promes, waardoor Dusan Tadic doorschoof naar de spitspositie.

Met de Serviër als aanspeelpunt kwam niet direct een einde aan de Amsterdamse aanvallende onmacht, waardoor Ten Hag rigoureuzere maatregelen nam: breekijzer Klaas-Jan Huntelaar verving Tagliafico, wat betekende dat Promes terugzakte naar de positie van aanvallende linksback. En Jurgen Ekkelenkamp kwam in het veld voor de tegenvallende Zakaria Labyad.

Klaas-Jan Huntelaar krijgt de laatste instructies van Ajax-trainer Erik ten Hag

Huntelaar schreeuwde vijf minuten na zijn invalbeurt om een strafschop, toen hij licht in de rug werd gelopen door Remo Freuler, maar zonder succes. De entree van de 37-jarige spits had echter wel een positieve invloed op het Amsterdamse aanvalsspel.

Die andere invaller Ekkelenkamp speelde een kwartier voor tijd een hoofdrol bij wat de 1-0 had moeten zijn. De middenvelder verlengde de bal met de hak tot bij Davy Klaassen, die daardoor vrij kon inschieten. Maar Klaassen schoot recht op Gollini, een kapitale misser.

Rood Gravenberch

Toen Ajax vijf minuten later ook nog eens met tien man kwam te staan, omdat Ryan Gravenberch zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden, tekende een tweede pijnlijke Champions League-uitschakeling in twee seizoenen zich af.

Ten Hag: 'Alles moet meezitten wil je overwinteren en dat zat het duidelijk niet'

De man die de Amsterdamse hoop definitief aan diggelen schoot, luisterde naar de naam Luís Muriel. De Colombiaanse spits werd vijf minuten voor tijd weggestuurd door Freuler, omspeelde Onana en schoof de bal in het lege doel: 0-1.

Met de moed der wanhoop zochten de tien Ajacieden nog wel de aanval, maar verder dan schoten van Antony en Promes kwam de thuisploeg niet meer. Atalanta mag zich daarom opmaken voor een vervolg in de Champions League, Ajax moet genoegen nemen met Europa League-voetbal.