In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek op Noordzee na melding overboord geslagen containers

De Duitse kustwacht doet onderzoek op de Noordzee na de melding van overboord geslagen containers. Die zouden op de bodem van de zee zijn gezien, zo'n 100 mijl ten noorden van Schiermonnikoog. De melding kwam gisteravond binnen.

Duitse schepen zijn op zoek naar de containers. De opsporing ligt bij de Duitse kustwacht, omdat het om het Duitse deel van de Noordzee gaat. Een woordvoerder van de autoriteiten in Cuxhaven laat weten dat er nog niets is gevonden. "Volgens de melder gaat het om zo'n honderd overboord geslagen containers. Het is niet duidelijk van welk schip ze komen." Volgens de woordvoerder zal het onderzoek tot morgenochtend duren.

Vier grote objecten

De Nederlandse kustwacht zegt dat zij ook een melding hebben binnengekregen: "Een vissersschip meldde dat er zeker vijf containers waren gezien met sonar", zegt een woordvoerder. Volgens hem is de kans niet groot dat de containers naar het Nederlandse deel van de Noordzee drijven.

De melding is gedaan door vissersboot UK-45. Ook andere vissers denken dat ze de containers hebben gezien. "We zitten met de hele vissersvloot in een wrakken-app. Als er iemand blijft haken en schade heeft aan netten dan zetten we de positie daarin", zegt een visser tegen RTV Noord.

Na de melding heeft ook hij grote objecten op de bodem zien liggen. "Ik heb een goede sonar met sidescan aan boord en zie alles liggen op de bodem. Ik kan 140 meter diep kijken en heb vier grote objecten op de bodem gezien. Daar hoefde ik niet voor te zoeken, die kwam ik zomaar tegen."

Op de MSC Zoe hadden ze eerst ook niet door dat er containers overboord gevallen waren.

Ineke van Gent, burgemeester Schiermonnikoog

Begin januari 2019 verloor de MSC Zoe, één van de grootste containerschepen van de wereld, 342 containers ten noorden van de Waddeneilanden. Nog altijd worden er restanten gevonden van de inhoud van de containers.

Burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog wil daar liever niet meer aan worden herinnerd: "Niet weer dit. We maken ons grote zorgen. We weten heel weinig op dit moment. Hopelijk loopt het goed af," zegt ze tegen RTV Noord.

"Er wordt nu uitgezocht wat er precies is gebeurd. Op de MSC Zoe hadden ze eerst ook niet door dat er containers overboord gevallen waren. Later werd dat pas duidelijk", zegt Van Gent. "Ik maak me echt zorgen over wat er in die containers zit. Zijn ze nog heel? Het antwoord op die vragen zal nog wel even duren, vrees ik."

Advertentie via Ster.nl