Ralph Hamers bij een aandeelhoudersvergadering van ING
NOS NieuwsAangepast

Oud-ING-topman Hamers persoonlijk vervolgd in witwaszaak

Oud-ING-topman Ralph Hamers wordt toch persoonlijk vervolgd vanwege de grote witwasschandalen waar ING in 2018 een grote schikking voor trof. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.

Bij die schikking van honderden miljoenen werd de topman destijds niet vervolgd. Daarop stapte Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) onder aanvoering van Pieter Lakeman naar het gerechtshof. Dat dwingt het OM nu om Hamers alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

"De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen", zegt het gerechtshof.

"Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen."

Poppetjes aan het hoofd

Pieter Lakeman noemt de strafvervolging "de grootste overwinning uit mijn leven". "Dit is baanbrekend voor de hele financiële wereld in Nederland en zelfs Europa."

"Uit getuigenverhoren bleek dat er sinds Hamers in 2014 ceo werd enorme en uiterst schadelijk gebleken bezuinigingen op de anti-witwasafdeling zijn doorgevoerd", aldus Lakeman. "Hamers negeerde waarschuwingen van onder anderen zijn chief risk officer, waardoor het pad voor de toestroom van lucratieve doch criminele klanten werd geëffend."

Volgens Lakeman leidt deze uitspraak ertoe dat een bedrijf niet alleen als organisatie in de fout kan gaan. "De poppetjes aan het hoofd bepalen het beleid en moeten goed opgevoed worden."

ING betreurt stap

ING zegt in een reactie de beslissing te betreuren. "Dit gaat in tegen de beoordeling van het OM dat er geen basis is voor een zaak tegen ING-werknemers of voormalige werknemers."

Eerder zei het OM inderdaad dat er onvoldoende bewijs was gevonden voor de succesvolle vervolging van medewerkers en bestuurders bij de bank. "Het Hof maakt een andere afweging en gelast vervolging van een voormalig topman. Het OM gaat het bevel uitvoeren," laat een woordvoerder nu weten.

Hamers is tegenwoordig de topman van de Zwitserse bank UBS. Die bank zegt er alle vertrouwen in te hebben dat hij UBS kan blijven leiden. "UBS neemt kennis van de beslissing van het Nederlandse gerechtshof."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl