
Boekenuitgever en recensent Martin Ros (83) overleden
De voormalige hoofdredacteur van de Arbeiderspers Martin Ros is vanochtend op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Ros werkte jarenlang als boekenrecensent voor het radioprogramma de TROS Nieuwsshow.
De laatste jaren woonde Ros in een verpleeghuis in Amersfoort. Volgens zijn nichtje Anita Ros was haar oom tot op het einde "bezeten van boeken". "Als je een boek uit zijn kast pakte, kende hij alle details. Dan begon hij te vertellen over de inhoud. Zijn passie voor boeken was ongekend."
Ros werkte jarenlang als creatief directeur bij uitgeverij De Arbeiderspers in Amsterdam en was verantwoordelijk voor de publicatie van honderden boeken. Hij was de ontdekker van de auteurs Maarten 't Hart en Boudewijn Büch. Ros moest stoppen bij De Arbeiderspers na een herseninfarct in 1997.
Vervolgens stortte hij zich op schrijven, recenseren en verzamelen. Zelf schreef hij meerdere boeken over wielrennen. Volgens nichtje Anita bezat haar oom meer dan 60.000 boeken, die verzameld waren in een speciale loods.
TROS Nieuwsshow
Bij het grote publiek was Ros vooral bekend door zijn hyperenthousiaste optreden in de TROS Nieuwsshow op Radio1. Op zaterdagochtend luisterden wekelijks 800.000 mensen naar zijn boekenrubriek. Volgens presentator Peter de Bie was Ros een "fenomeen" en hingen de luisteraars aan zijn lippen.
"Martin was woest geestig, het was cabaret op de vierkante centimeter, de man zat vol anekdotes." Volgens De Bie was er niemand in Nederland die zoveel van boeken wist als Ros.
'Kans op extreme hittegolf als in India dertig keer groter'
Nooit eerder sinds het begin van de metingen was het in maart zo warm in India. In buurland Pakistan werd de heetste april ooit vastgesteld.
Klaver en Kuiken geloven in samenwerking, maar fusie is nog geen uitgemaakte zaak
Vanavond kwamen leden van GroenLinks en PvdA voor het eerst bijeen om over samenwerking te praten.
Plan tramlijn Maastricht-Hasselt na 18 jaar in prullenbak
De Vlaamse regering ziet definitief af van het plan, dat was uitgegroeid tot een hoofdpijndossier.