KNVB-protest op het Malieveld in Den Haag
NOS Nieuws

Dag voordat kabinet knopen doorhakt, regent het symbolische acties

De cijfers geven de beleidsmakers in Den Haag weinig ruimte om te manoeuvreren, maar toch is er hoop op kleine versoepelingen. In aanloop naar de 'coronapersconferentie' van het kabinet van morgenavond willen tal van belangenorganisaties zich op de valreep nog even laten horen. En dat is vandaag te zien op het Malieveld, niet in de vorm van grote mensenmassa's maar vooral symbolisch.

In alle vroegte waren er de jongeren, onder de banner Youth for Climate. Ze stonden er niet per se voor versoepelingen maar hebben wel verwachtingen van het kabinet. Want dat moet nu nadenken hoe het de economie straks op een duurzame manier wil opstarten. 1500 bordjes namen ze mee, met namen en spreuken van mensen die zich online hadden opgegeven. 'Fuck Each Other, Not the Climate', laat een van onlinedeelnemers kort maar krachtig optekenen.

Versoepelingen wil de amateursport wel. Op het drassige, zompige Malieveld legde de KNVB vanochtend duizend voetbalshirtjes van amateurclubs, in de vorm van het woord 'Stil':

Amateurclubs protesteren met duizend voetbalshirtjes op het Malieveld

Overvragen willen ze niet, benadrukt Jaap Paulsen van de KNVB. "We hopen op kleine stapjes morgen, want als je binnen met 30 man mag sporten, zou je toch met elf mensen op een veld moeten kunnen voetballen. Fris en veilig in de buitenlucht."

Het zou volgens Paulsen een enorme impact hebben op het spelplezier. Volwassen mogen nu maar in groepjes van vier sporten en jonge amateurs kunnen alleen een trainingspartijtje op de eigen club doen. "Mensen haken daardoor af, terwijl sporten goed is voor de weerstand, en een oplossing tegen bewegingsarmoede, overgewicht, eenzaamheid."

Black Monday

Grote financiële belangen spelen er voor de horeca en de evenementenbranche, die veelal helemaal stilliggen. Zij proberen de druk op het kabinet op te voeren met 'Black Monday', een verwijzing naar het koopjesfestijn Black Friday, dat hordes naar de winkels lokte en pakketbezorgers voor een vrijwel onmogelijke opgave plaatste.

Er moet meer financiële steun komen, wil Koninklijke Horeca Nederland. Zonder die steun gaat meer dan de helft van de sector binnenkort failliet en staan er honderdduizenden mensen op straat, waarschuwt de belangenorganisatie. Maar de sector wil meer. Het kabinet moet morgen ook "een concreet perspectief op heropening" bieden, "inclusief datum".

Leden van Horeca Nederland overhandigden op het Plein symbolisch 'sleutels van de zaak' aan Kamerleden:

'Niemand heeft dit jaar iets kunnen verdienen'

Het is de bedoeling dat horecazaken vandaag hun panden dichttimmeren of afplakken, om te laten zien hoe een stad of dorp eruitziet als ze op de fles gaan. Zaken die iets subtieler willen protesteren, houden vanavond de lampen aan, zoals in Amsterdam.

Ook de evenementenbranche, al maanden aan handen en voeten gebonden, wil een signaal afgeven. Onder het motto 'The show must go on' vraagt de sector eveneens om perspectief voor het komende jaar. Om te beginnen zouden er 'testevenementen' gehouden moeten kunnen worden in januari, en niet pas als het coronastadium 'waakzaam' is bereikt.

"Met de ontwikkelingen op het gebied van sneltesten is de koudwatervrees van het kabinet onbegrijpelijk", zegt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers. "We willen dat de politiek zich realiseert dat evenementen in het voorjaar en de zomer van 2021 niet door zullen gaan als er op korte termijn geen toezeggingen worden gedaan en er geen stappen worden gezet."

The show must go on zal ook na het luchtalarm van 12.00 uur te zien en te horen zijn op radio, televisie en sociale media en geprojecteerd op een aantal grote evenementenlocaties. Voor de gelegenheid, en vanwege zijn 75-jarig bestaan vorige week, heeft het Metropole Orkest met DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir een cover opgenomen van de Queen-klassieker.

Weinig verwachtingen

Of al de acties invloed zullen hebben op het kabinet is de vraag. "De hoop was toch dat je rond 10 december richting ruim 3000 besmettingen zou zitten en niet op bijna 6000, en dat je richting tien opnames op de intensive care zou zitten en niet over de 20", sprak premier Rutte vrijdag nog.

Grote versoepelingen worden morgen dan ook niet verwacht, maar 'kleine stapjes', zoals de amateursport het verwoordde, zitten wellicht wel in het vat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl