NOS NieuwsAangepast

'Voucherfonds' op komst om faillissementen in reisbranche te voorkomen

Het kabinet gaat de reisbranche steunen met mogelijk honderden miljoenen euro's aan leningen. Het geld komt er omdat reisorganisaties sinds het begin van de coronacrisis pakketreizen van consumenten omzetten in vouchers. Zo'n tegoedbon geeft de reiziger recht op een nieuwe reis of, na verloop van tijd, geldteruggave.

De vouchers worden sinds half maart uitgegeven. Reisorganisaties zijn verplicht om uiterlijk binnen een jaar geld uit te keren. Dat moment komt dus vanaf komend voorjaar. Organisaties die dit straks niet kunnen omdat ze anders in financiële problemen komen, kunnen aanspraak maken op het 'voucherfonds'. Volgens De Telegraaf komt er 400 miljoen euro in het fonds te zitten.

'Voorkomt faillissementen'

"Dit zal voorkomen dat een groot aantal bedrijven failliet gaat, omdat ze niet in staat zijn om vouchers uit te keren", zei voorzitter Frank Oostdam van de ANVR vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De verwachting is dat de details over kredietfaciliteit deze week worden bekendgemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wil er nog niet op vooruitlopen, maar benadrukt dat eerder is toegezegd "alles op alles" te zetten om de reisbranche te helpen.

In totaal hebben reisorganisaties samen voor 600 miljoen euro aan tegoedbonnen uitstaan, zegt Erik Jan Reuver, directeur van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dit bedrag fluctueert naarmate er meer reizen worden geannuleerd, dan wel worden omgezet naar nieuwe reizen.

Alleen voor pakketreizen

De kredietmogelijkheid gaat gelden voor alle partijen die zijn aangesloten bij de SGR. De regeling heeft alleen betrekking op pakketreizen en dus niet op bijvoorbeeld vliegtickets. Zes maanden nadat een boeking is omgezet in een voucher, kan de consument zijn geld terugvragen.

Het plan is om na 31 december dit jaar te stoppen met de vouchers, maar Reuver houdt de optie open dat dit uiteindelijk doorloopt tot 31 maart volgend jaar. Het is de bedoeling dat daarna de klant direct geld terugkrijgt of omboekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl