NOS NieuwsAangepast

Indiase goeroe Sai Baba begraven

In de Zuid-Indiase plaats Puttaparthi is goeroe Sathya Sai Baba begraven, die dit weekend op 84-jarige leeftijd overleed. Honderdduizenden mensen betuigden hem de laatste eer en ook de Indiase premier Singh, andere hoge politici, filmsterren, bekende sporters en ondernemers waren erbij.

Sai Baba werd gezien als een heilige en daarom is hij niet gecremeerd, zoals gebruikelijk onder hindoes, maar ter aarde besteld.

Oecumenische ceremonie

De afgelopen drie dagen lag Sai Baba's lichaam opgebaard in een glazen kist in zijn spirituele centrum in Puttaparthi. Het begin van de ceremonie had een oecumenisch karakter: moslim-, christelijke- en sikh-geestelijken lazen voor uit hun heilige geschriften voordat hindoe-priesters de dienst overnamen. Verder losten militairen 21 saluutschoten.

De begrafenis zelf was een privé-aangelegenheid: alleen naaste familie en vrienden waren erbij. Uiteindelijk zal boven het graf een groot gedenkteken verrijzen.

Herinnering

Sai Baba wordt door zijn volgelingen herinnerd als een vroom en onzelfzuchtig man die de miljarden aan giften die hij kreeg, inzette om de behoeftigen te helpen.

Volgens zijn critici echter blijft hij een charlatan die zijn volgelingen goocheltrucs verkocht als wonderen, en er een schimmige financiële handel en wandel op nahield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl