NOS Sport

De Waard zwemt in slipstream Toussaint net geen olympische limiet

Zwemster Maaike de Waard heeft het ideale moment om zich op de 100 meter rugslag te kwalificeren voor de Olympische Spelen niet kunnen benutten.

Bij olympische kwalificatiewedstrijden in Rotterdam kwam ze in de finale in de slipstream van wereldtopper Kira Toussaint tot een tijd van 1.00,09, waar 59,90 nodig was. De Waard heeft volgend jaar nog twee kwalificatiemomenten over.

Toussaint wint en bereikt mijlpaal

Toussaint won de wedstrijd in 59,03. Het nationaal record bracht ze een paar uur eerder in de series op 58,91. Dat is de vierde tijd die dit jaar wereldwijd is gezwommen op de 100 meter rugslag.

"Daar was ik al heel lang mee bezig", zei Toussaint na de finale over haar record. "Mijn tante herinnerde me eraan dat ik twee jaar geleden '58' op mijn koelkast had geschreven. Hopelijk lukt het nu vaker om in de 58 seconden te zwemmen."

Toussaint trots op mijlpaal: 'Ik schreef ooit 58 seconden op mijn koelkast'

Voor de estafettemannen was er geen olympisch ticket te verdienen, maar ze waren wel gebrand op een goede tijd omdat die met terugwerkende kracht wel geldend kan zijn voor Tokio als het coronavirus de echte kwalificatiemomenten komend jaar verpest.

Op de 4x100 meter wilde Oranje daarom nu al de olympische limiet van 3.14,78 zwemmen, het werd echter een tijd van 3.15,54. Werk aan de winkel dus in 2021, ook al wonnen ze de finale in Rotterdam wel.

Weertman en Kromowidjojo winnen

Ferry Weertman won de 400 meter vrije slag in 3.50,87. Ook dat is geen olympische limiet, maar Weertman richt zich in Tokio op iets anders: prolongatie van zijn open watertitel.

Zijn verloofde Ranomi Kromowidjojo won het niet-olympische nummer de 50 meter vlinderslag in 25,32.

Arjan Knipping slaagde er niet in om net als op de 400 meter wisselslag ook op de 200 meter wisselslag een olympisch ticket in de wacht te slepen. Daarvoor had hij 1.58,62 moeten zwemmen, maar het werd 2.00,88.

Volgend jaar heeft Knipping nog twee kwalificatiemomenten om aan de limiet te voldoen. De kans is echter groot dat hij sowieso wel mee mag doen aan de 200 wissel, omdat er geen concurrentie is voor het ticket en hij al naar Tokio gaat voor de 400 wissel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl