NOS Voetbal

Feyenoord mist creativiteit om Heracles pootje te lichten

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Heracles Almelo

Feyenoord is er niet in geslaagd om optimaal te profiteren van de uitglijders van Ajax en Vitesse, zaterdagavond. De Rotterdammers kwamen in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

Zonder bankzitter Steven Berghuis, die op eigen verzoek rust kreeg, trachtte Feyenoord gebruik te maken van de verliespartijen van de concurrenten een dag eerder. Maar net als donderdag in het verloren Europese treffen met Dinamo Zagreb ontbeerde de ploeg van Dick Advocaat creativiteit.

Volgens Advocaat had dat vooral te maken met de afwezigheid van talloze basisspelers. "Een club als Feyenoord kan geen vijf man missen. Het is een kunstwerk dat we nog zo hoog staan." Overigens wilde hij niet ingaan op zijn mogelijke opvolger Arne Slot.

Advocaat: 'Een kunstwerk dat we nog zo hoog staan'

De vijfmansverdediging van Heracles hield vrij eenvoudig stand in de eerste helft, op een knal van Tyrell Malacia op de lat na. De Almeloërs kregen kort daarvoor zelfs de beste kans, maar Rai Vloet faalde oog in oog met doelman Nick Marsman.

Feyenoord, met dus nog altijd een waslijst aan afwezigen, werd voor rust nog een paar keer gevaarlijk via Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra. Beide keren stond de van een blessure teruggekeerde Janis Blaswich echter in de weg.

Rai Vloet stuit op Nick Marsman

In de tweede helft bleef het behelpen bij de thuisploeg en het was dan ook niet geheel onlogisch dat de na het seizoen afzwaaiende Advocaat na ruim een uur spelen Berghuis alsnog het veld instuurde.

Rode kaart

Even later moest Heracles met tien man verder na een tweede gele kaart voor aanvaller Sinan Bakis, na een overtreding op Marcos Senesi. Feyenoord buitte de overtalsituatie enkele minuten later bijna uit, maar Blaswich pareerde knap een inzet van Orkun Kökcü.

De slotfase, met aan Rotterdamse zijde debutant Marouan Azarkan, leverde nog enkele kansen op. Azarkan (redding Blaswich), Toornstra (bal weggewerkt) en Jørgensen (kopbal naast) zorgden echter niet voor de verlossing.

Donderdag Europees

Zo slaagde Feyenoord er dus niet in Ajax tot op twee punten te naderen. Het gat met de koploper is nu vier punten, met Vitesse twee. Donderdag wacht de cruciale Europese ontmoeting met Wolfsberger AC. In Oostenrijk moet gewonnen worden om te overwinteren.

Dat weet ook Berghuis, die na afloop het gebrek aan creativiteit aanstipte. Tegen Wolfsberger AC hoopt hij op de ommekeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl