Protest tegen de verbreding van de A27 in 2013
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Demonstratie en verzet om verbreding A27 nu ook provincie Utrecht tegen is

Al jaren staat een groep Utrechters lijnrecht tegenover de minister als het gaat om de verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht. De minister wil de verbreding van de snelwegen - waarvoor een stuk bos bij Amelisweerd weg moet - doorzetten vanwege de doorstroming van het verkeer. De tegenstanders willen dat absoluut niet. Inmiddels zijn ook de gemeente en provincie tegen.

Vandaag is er, voor de zoveelste keer, een demonstratie tegen de plannen.

Minister Van Nieuwenhuizen wil op het traject van ruim 20 kilometer aan de oostkant van Utrecht extra rijstroken. Daarnaast moet de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd gescheiden rijbanen krijgen. Voor de coronacrisis stonden er vaak files op die plek.

Plannen voor de verbreding zijn er al heel lang. Het verzet is ook al jaren bezig. Tot nu toe is er niet veel terechtgekomen van de verbreding. Een eerder tracébesluit werd vorig jaar door de Raad van State vernietigd vanwege de stikstofproblematiek. De minister heeft inmiddels een nieuw tracébesluit getekend.

Daarin staat dat er minder hard mag worden gereden dan voorheen; de maximumsnelheid overdag is aangepast. Ook wordt er extra natuur aangelegd. Er komt over de A27 bij Amelisweerd een groene overkapping. Daarnaast komen er planten over de geluidsschermen naast de weg.

Het nieuwe besluit ligt sinds deze week ter inzage. Tot 12 januari kan er beroep worden aangetekend. Iets dat zeker gaat gebeuren.

We gaan hiertegen in beroep. We zien best wel kansen om ook dit besluit te laten vernietigen.

Jos Kloppenburg, voorzitter van de Vrienden van Amelisweerd.

"Dit is precies het tracébesluit dat vorig jaar door de Raad van State is vernietigd vanwege stikstof", zei Jos Kloppenburg, voorzitter van de Vrienden van Amelisweerd eerder tegen RTV Utrecht. "Nu zijn er middelen om stikstofoverlast te compenseren, zegt de minister. Nou, ik moet dat nog zien. We gaan hiertegen in beroep. We zien best wel kansen om ook dit besluit te laten vernietigen."

Volgens Anneke Wensing, die namens verschillende Utrechtse actiegroepen spreekt, is het onzin dat natuur wordt gecompenseerd. "Dat is een farce. Als je nieuwe bomen in de plaats van oude bomen neerzet, duurt het wel 40 jaar voordat je dezelfde waarde hebt bereikt. Dat kan gewoon niet in tijden van een klimaatcrisis."

In 1982 werd ook al een deel van het bos bij Amelisweerd weggehaald voor de aanleg van de A27. Actievoerders probeerden dat tegen te houden door in bomen te gaan zitten. Sommigen maakten zelfs boomhutten en bleven er slapen, meldt RTV Utrecht. Maar terwijl er een kort geding bezig was over de zaak - en de demonstranten dus even niet in de bomen zaten - werden de bomen in rap tempo gekapt.

Reeks nieuwe acties

Lang geleden zijn door de gemeente Utrecht, de provincie en het Rijk afspraken gemaakt over onder meer de verbreding van de weg. De A27 moet volgens de huidige plannen de breedste snelweg van ons land worden, maar de gemeente verzet zich sinds enige tijd tegen de plannen. De provincie liet vorige maand voor het eerst ook weten tegen te zijn.

"De verbreding van de A27 is een cadeau van het Rijk aan ons om de doorstroming te verbeteren", lichtte PvdA-Statenlid Julie d'Hondt toe aan de regionale omroep. "Maar wij willen dat cadeau helemaal niet meer."

Al in 2016 werd geprotesteerd tegen de verbredingsplannen

Volgens de partijen is de situatie door de corona- en de stikstofcrisis veranderd, waardoor extra rijstroken niet meer nodig zijn. Ook zit de VVD niet meer in het college. De liberalen hebben weerstand binnen de coalitie in het verleden altijd tegengehouden.

"Kennelijk zeggen gemeente en provincie dat een verbreding niet de moeite waard is. Als je daar als Rijk niet naar luistert, vind ik dat raar", zegt Wensing.

De demonstranten fietsen vandaag vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht naar een weide bij Amelisweerd. Daar worden toespraken gehouden. "Deze actie is voor ons de aftrap van een reeks nieuwe acties. Het uiterste middel is bosbezetting, of wegen bezetten." De organisatie verwacht een paar honderd mensen. Iedereen wordt gevraagd zich aan de coronaregels te houden.

Als de Raad van State het plan deze keer niet vernietigt, mag de verbreding beginnen.

Advertentie via Ster.nl