Thierry Baudet

Toch geen rechtszaak over referendum Forum voor Democratie, 'het heeft geen zin'

Er komt toch geen rechtszaak over het referendum bij Forum voor Democratie, waarbij Thierry Baudet opnieuw tot partijleider werd gekozen. Het heeft geen zin, zeggen de drie initiatiefnemers nu.

De voormalige fractieleiders van de partij in Overijssel en Utrecht, Johan Almekinders en Wouter Weijers, en ex-kandidaat-Tweede Kamerlid Jan-Cees Vogelaar zeiden vrijdag dat er geen goed referendum kon worden gehouden, omdat onder meer de ledenadministratie niet op orde was. Ook was er geen onafhankelijk toezicht van een notaris.

"Met het houden van een zogenaamd bindend referendum heeft zich gisteren binnen FvD een politiek feit voltrokken. De partij is een lege huls geworden. Een rechtszaak met een lege huls als inzet heeft geen zin", zeggen de drie in een verklaring.

Wel steun voor andere zaak

Almekinders, Weijers en Vogelaar maakten vrijdag bekend dat ze een rechtszaak wilden aanspannen. Het referendum was op dat moment al aan de gang. De digitale ledenraadpleging over het partijleiderschap werd ruim gewonnen door oprichter Thierry Baudet.

FvD-lid Floor Drost stapt wel naar de rechter om ervoor te zorgen dat het partijbestuur verantwoording aflegt. Almekinders, Weijers en Vogelaar gaan hem daar nu bij steunen, hebben ze gezegd.

De afgelopen weken braken veel volksvertegenwoordigers en kandidaat-Kamerleden met de partij en Thierry Baudet. Zij waren kwaad omdat omdat er binnen Forum voor Democratie onvoldoende werd opgetreden tegen rechts-extremistische en antisemitische uitlatingen in de jongerenclub JFVD en omdat Baudet tijdens een partijbijeenkomst ongepaste uitspraken zou hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl