Vitesse struikelt in Zwolle en verzuimt Ajax van koppositie te verdringen

Bekijk hier de samenvatting van PEC Zwolle - Vitesse

Vitesse heeft verzuimd de koppositie in de eredivisie weer te heroveren. Na de 2-1 nederlaag van Ajax tegen FC Twente lag de weg naar eerste plaats op de ranglijst vrij, maar de Arnhemmers wisten niet de benodigde drie punten te pakken.

Op het moment dat er in Zwolle werd afgefloten voor de rust, liepen de laatste minuten in de Arena bij Ajax-Twente. Oussama Darfalou had op dat moment Vitesse op voorsprong gezet. Met de nederlaag van de Amsterdammers in het achterhoofd stapte Vitesse het veld weer op.

De ploeg van Thomas Letsch leek direct orde op zaken te willen stellen. De tweede helft was drie minuten oud toen Darfalou bijna voor zijn tweede treffer van de avond tekende. Op een voorzet van Loïs Openda probeerde de Algerijn fraai vanachter zijn standbeen te scoren, maar de paal bracht redding.

Cruciale VAR-beslissingen

Toch trokken er zich donkere wolken samen boven Vitesse. Eerst kreeg Idrissa Toure een rode kaart na een lompe actie. De middenvelder stond met zijn noppen op de enkel van Kenneth Paal. In eerste instantie gaf scheidsrechter Dennis Higler een gele kaart. Na raadpleging van de VAR werd die ingetrokken en toonde Higler de rode kaart.

Idrissa Toure moet met rood van het veld.

Vervolgens ging het van kwaad tot erger. Zwollenaar Jesper Drost tikte van dichtbij binnen, maar leek dat vanuit buitenspelpositie te doen. Na raadpleging van de VAR werd het doelpunt toegekend en stond er 1-1 op het scorebord.

Daarna gaf Vitesse de wedstrijd uit handen. Matús Bero liep Mike van Duinen onderuit in het strafschop en Higler kon niet anders dan een penalty aan PEC Zwolle toekennen. Van Duinen ging zelf achter de bal staan en maakte met de 2-1 een einde aan de Arnhemse aspiraties om koploper te worden. Zeven minuten blessuretijd waren ook niet meer aan Vitesse besteed.

Bekijk hieronder de reacties van Remko Pasveer en Jesper Drost.

Pasveer: 'Op het moment dat we er moeten staan, staan we er niet'