NOS Sport

Schouten voldoet met Nederlands record aan limiet Tokio: 'Zwemmen gaat goed'

Schouten en Kamminga blinken uit bij kwalificatietoernooi zwemmen

Tes Schouten heeft op de derde dag van het kwalificatietoernooi voor de EK langebaan en de Olympische Spelen haar eigen Nederlands record op de 100 meter schoolslag verbeterd. De 19-jarige zwemster zwom in Rotterdam 1.06,92. Ook Femke Heemskerk plaatste zich voor de Spelen.

Daarmee was Schouten 0,04 seconde sneller dan haar oude toptijd (1.06,96) uit april 2019. Ze voldeed met 1.06,92 bovendien aan de limiet (1.07,07) voor de Olympische Spelen in Tokio.

"Ik wist dat het mogelijk was", vertelde Schouten na haar race in de series. "Het trainen gaat goed en ik was ontspannen, want ik wist: het zwemmen gaat gewoon goed. Het is dan alleen de kunst om het op het juiste moment te doen."

Schouten wist dat Nederlands record mogelijk was: 'Zwemmen gaat goed'

Vrijdag zwom Schouten ook al een nationaal record op de 200 meter schoolslag. Met 2.26,95 zwom ze het elf jaar oude record (2.28,02) van Lia van Ee-Dekker uit de boeken.

"Dat gaf me al veel vertrouwen", aldus Schouten. "Er komt meer bij kijken dan alleen hard zwemmen, maar nu voel ik me heel relaxed. Zeker omdat ik nu al ben geplaatst voor de Spelen. Ik heb niets meer te verliezen."

In de finale van de 100 vrije slag ging geen enkele zwemster sneller dan de 53,05 die Heemskerk liet noteren bij die Swim Cup. Daarmee is ze zeker van een startbewijs voor haar vierde Olympische Spelen in Tokio.

Estafette

Het estafetteteam op de 4x100 vrije slag kreeg bij de vrouwen ook vorm. Naast Kromowidjojo en Heemskerk voldeden Marrit Steenbergen en Kim Busch beiden aan de norm. Bij de mannen nomineerde alleen Stan Pijnenburg zich voor het estafetteteam met de winnende 48,75 in de finale. Het was tevens een EK-limiet. De persoonlijke richttijd voor Tokio (48,52) werd niet gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl