Candy Jacobs in actie op haar skateboard
NOS Sport

Candy Jacobs schaaft in haar eigen skatepark aan heftige tricks

Dat ze dankzij haar A-status bij sportkoepel NOC*NSF kan leven van skateboarden is natuurlijk al geweldig, maar de kinderdroom van Candy Jacobs ging nog wat verder. "Eigenlijk wil iedere skateboarder een mini-ramp in zijn tuin, zo dichtbij mogelijk een skatepark in de buurt hebben. Dus toen in 2009 het skatepark hier in Venlo sloot, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe plek. En nu staan we er."

Apetrots is ze op de in september geopende hal die vol staat met van alles waar een skateboarder van smult. "De laatste toevoeging is een stukje trainingsfaciliteit voor mezelf. Met een bank, een best wel steile helling die doorloopt in twee railsen waar je trick na trick na trick kunt blijven doen. Daar kun je eindeloos doorgaan."

Dat alles zo naar wens is, mag geen verbazing wekken: Jabobs heeft er zelf de handen voor uit de mouwen gestoken. "Ja, we hebben hier uren en uren gebouwd. Ik kan inmiddels met alle gereedschappen omgaan. Zagen, slijpen, beetje lassen, ik kan alles. Ik ben eigenlijk superongeduldig, maar dit was leuk. Ook omdat je het echt ziet ontstaan. Het is een heel tof park geworden."

Filmen op straat

Het skatepark biedt ook uitkomst nu er door de coronacrisis geen wedstrijden zijn. "Per week ben ik zeker vijf dagen hier. Normaal ben ik zes van de twaalf maanden op reis. Nu ben ik fulltime thuis. In het begin van de coronatijd dacht ik: o, relaxed, een keertje thuis, lekker even ademen. Inmiddels wil ik wel weer eens naar het buitenland. Het begint nu een beetje saai te worden."

Om die verveling te verdrijven vult Jacobs, bijna 31 jaar geleden geboren in het Limburgse Tegelen, de tijd nu vooral met filmen op straat. "Skaten hoort eigenlijk op straat, waar het voor mij ook is begonnen. Dat je een trappetje ziet en denkt: o, ik kan hier misschien wel vanaf springen."

Candy Jacobs in actie op haar skateboard

"Ik heb mijn coach 'omgebouwd' tot cameraman en hij wist wel wat vette spots waar hij vroeger heeft geskatet. Het is ook gewoon online zoeken naar plekken waar wel wat mogelijk lijkt. Een rail bij een kerk bijvoorbeeld. En dan erheen rijden. Het is echt terug naar underground skaten, een beetje stiekem: mag het of gaan we nu een boete krijgen?"

Skateboarden brengt sowieso al risico's met zich mee en op straat nog een tikje meer. En blessures kan Jacobs met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, waar de uit Amerika overgewaaide sport voor het eerst op het programma staat, niet gebruiken. "Nee, dat klopt."

Hoe klein skateboarden ook is, Oranje mikt gewoon op olympisch eremetaal

"Het is niet alleen maar risicovol, ik leer tricks ook heel erg precies, juist omdát ik niet zo veel risico kan nemen. Er zit ook heel veel herhaling in, dat is altijd goed. Ik heb voor mezelf wel een deadline gesteld: half december moet ik stoppen met straatskaten. Dan ga ik lekker het skatepark in."

Dan verlegt ze de focus helemaal richting de Spelen, want daar gaat de nummer vier van de laatste WK zeker heen. "Ik ben 100 procent gekwalificeerd, ja. Ik ga. Ik heb een paar geheime trucjes waaraan ik werk, best wel heftige tricks. Ik heb nog zes, zeven maanden om die erin te knallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl