George Russell voor Mercedes actief in de GP Sakhir
NOS SportAangepast

Russell maakt indruk bij debuut Mercedes, Verstappen ook snel in trainingen

George Russell is een snelle leerling in de Formule 1-bolide van Mercedes. De Brit vervangt dit weekeinde in Bahrein wereldkampioen Lewis Hamilton en was vrijdag in beide trainingen de snelste in Sakhir. Max Verstappen zat hem in beide sessies op de hielen.

Russell rijdt het hele seizoen voor Williams al achteraan in het Formule 1-veld. Maar dat de Brit veel talent heeft, is voor menig autosportliefhebber al geruime tijd duidelijk.

Hard rijden

De 22-jarige Brit bewees dat vrijdag ook bij de eerste trainingen op het in vergelijking met vorige week (GP van Bahrein) flink aangepaste circuit. De lange Russell, die amper in de Mercedes past, deed vrolijk na wat Hamilton bijna het hele seizoen al doet: hard rijden en iedereen achter zich laten.

Verstappen grootste concurrent

Max Verstappen was in beide trainingen zijn voornaamste concurrent. De Nederlander gaf op het korte, snelle rondje (de buitenring wordt gebruikt, slechts elf bochten) weinig toe op Russell. In de eerste sessie was het verschil 0,176, in de avondsessie 0,128. De rondjes op het korte circuit duren slechts 55 seconden.

Verstappen klaagde, net als zijn teamgenoot Alex Albon, over het feit dat de Red Bull heel veel onderstuur vertoonde. Daarbij wordt de maximale grip op de voorbanden overschreden, waardoor de voorkant van de bolide niet echt wil meewerken. "Hoe kan dit nu?", vroeg hij zich hardop af over de radio.

 • NOS
  De rijderswisselingen dit weekeinde bij de GP Sakhir
 • NOS
  De rijderswisselingen dit weekeinde bij de GP Sakhir
 • NOS
  De rijderswisselingen dit weekeinde bij de GP Sakhir
 • NOS
  De rijderswisselingen dit weekeinde bij de GP Sakhir

In de langere runs die de coureurs in de tweede training maakten, was Verstappen wel het snelste van allemaal. De Nederlander jaagt op Sakhir op zijn tweede zege van het seizoen. Door de afwezigheid van de dominante Hamilton wordt hij zeer kansrijk geacht.

Het is trouwens maar de vraag of Hamilton er volgend weekeinde bij de seizoenafsluiting in Abu Dhabi wel van de partij is. De Brit heeft lichte coronaklachten, voelt zich niet lekker liet Mercedes weten en heeft ook nog te maken met de strenge inreisbeperkingen in Abu Dhabi.

Achter Russell en Verstappen kende Valtteri Bottas een moeizame tweede training. De tweede rijder naast Hamilton bij Mercedes was vaak snel, maar overschreed herhaaldelijk de track limits (buiten de witte lijnen) waardoor zijn tijden werden geschrapt. De Fin, tweede in de WK-stand voor Verstappen, ging steeds in bocht 8 in de fout.

Debutanten Fittipaldi en Aitken

De kleine stoelendans voor de GP van Sakhir bood ook de Braziliaan Pietro Fittipaldi (Haas) en de Brit Jack Aitken (Williams) de kans hun klasse te tonen. Fittipaldi vervangt dit weekeinde Romain Grosjean, die vorige week in de GP van Bahrein bij een crash aan de dood ontsnapte. Aitken nam het stuur over van Russell.

Beiden konden het tij voor hun renstal niet keren. Ze zaten in beide trainingen ver in de achterhoede. In de tweede sessie hielden ze Charles Leclerc achter zich. Maar die bleef door problemen met zijn Ferrari binnen staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl