Hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdan
NOS NieuwsAangepast

Imam van Amsterdamse Blauwe Moskee weg na bedreigingen

Hoofdimam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart stopt ermee. Dat is mede vanwege de aanhoudende bedreigingen aan zijn adres, zegt hij in interviews met Het Parool en NRC Handelsblad. "Die laten mij en mijn omgeving niet onberoerd. Het wordt steeds extremer."

Een maand geleden maakte Elforkani, behalve geestelijk leider ook voorzitter van het moskeebestuur, al bekend dat hij voorlopig zou stoppen met zijn vrijdagmiddagpreek. De bedreigingen die hij kreeg nadat hij had gepleit voor wetgeving tegen godslastering werden hem te gortig.

Nu heeft hij dus besloten om de moskee, waarbij hij sinds de opening in 2012 betrokken was, definitief te verlaten. Eind deze maand stopt hij met zijn werkzaamheden. De voortdurende dreiging en beveiliging die hij krijgt "doen wat met je", zegt hij tegen NRC.

Gevraagd of hij met zijn vertrek niet zwicht voor die dreigementen, zegt hij in Het Parool: "Ik begrijp dat mensen dat denken. Maar ik heb in al die jaren wel met zwaardere beveiliging te maken gehad dan nu en me er nooit door laten inperken. Nu zit ik over m'n limiet."

Een maand geleden kwam Elforkani in het nieuws toen hij pleitte voor een nieuw verbod op godslastering. De timing van die oproep, kort na de moord op een leraar die spotprenten van Mohammed had getoond, kwam hem op veel kritiek te staan. Achteraf noemt Elforkani de timing dom. "Maar als er iemand is die terrorisme afkeurt, ben ik het wel."

De 38-jarige vertrekkende imam stort zich nu op een maatschappelijke loopbaan, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Ook sluit Elforkani, lid van de PvdA, een politieke carrière niet uit. "Die ambitie is er nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl