Teun Koopmeiners kijkt de bal na, na zijn gemiste strafschop

AZ houdt Napoli knap op 1-1, maar baalt van gemiste penalty Koopmeiners

AZ heeft Napoli ook in eigen huis uitstekend partij geboden. De Alkmaarders speelden de Europa League-clash met de Italiaanse topclub met 1-1 gelijk, maar hadden meer verdiend.

Omdat ook Real Sociedad gelijkspeelde, met 2-2 tegen Rijeka, heeft AZ volgende week in Kroatië aan een overwinning genoeg om zich te plaatsen voor de knock-outfase.

Vroege domper

De thuisploeg kreeg al snel een teleurstelling te verwerken. AZ leek uit de startblokken te schieten, met een schot in het zijnet van Albert Gudmunsson na tien seconden. Maar het was Napoli dat vroeg op voorsprong kwam. Dries Mertens tikte in de zesde minuut knap binnen voor de 0-1.

In het restant van de eerste helft lukte het AZ niet de achterstand weg te poetsen, ondanks onder meer een gevaarlijke inzet van Zakaria Aboukhlal, die de voorkeur kreeg boven Jesper Karlsson op de linkerflank.

Dries Mertens zet Napoli al in de zesde minuut op 0-1

De goede eerste 45 minuten hadden AZ echter vertrouwen gegeven, bleek direct na rust. De ploeg van Arne Slot kwam uitstekend uit de kleedkamer en kwam tien minuten na rust verdiend op gelijke hoogte. Bruno Martins Indi promoveerde een schot van Teun Koopmeiners tot doelpunt: 1-1.

AZ had toen al een goede kans gehad via Calvin Stengs, die over schoot, en kreeg vijf minuten na de gelijkmaker een uitstekende mogelijkheid op de 2-1. Aboukhlal werd gevloerd in het strafschopgebied en de bal ging op de stip, maar Napoli-doelman David Ospina tikte de inzet van Koopmeiners naast.

'Teun blijft penaltynemer'

Het was al de derde misser vanaf elf meter voor Koopmeiners dit seizoen. Is het geen tijd voor een ander? "Nee", was Slot na afloop stellig. "Tenzij Teun aangeeft dat hij geen vertrouwen meer heeft om achter die bal te gaan staan. Maar ik sprak hem net en hij heeft alle vertrouwen, dus hij blijft de penaltynemer."

Bekijk hieronder de reacties van Slot en Martins Indi:

Het feit dat Koopmeiners er dit seizoen al drie miste, pareerde Slot met: "En hij heeft er in totaal 15 gemaakt, denk ik. Wij staan hier omdat Teun in de 93ste minuut tegen Viktoria Plzen bij een 1-0 achterstand een strafschop binnen schiet. Als je de verantwoordelijkheid neemt om een strafschop te nemen, kan je hem ook missen."

Na Koopmeiners' misser kreeg zowel AZ als Napoli mogelijkheden op meer, waarbij de thuisploeg gevaarlijker was. Een indrukwekkende prestatie, als je bedenkt dat de jaarbegroting van Napoli ruim acht keer zo groot is als die van AZ.

Zicht op overwintering

Gescoord werd er echter niet meer, waardoor het nog helemaal open ligt in groep F. AZ heeft nog zicht op overwintering in de Europa League, maar staat voorlopig op basis van het mindere onderling resultaat achter Real Sociedad, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Rijeka.

Napoli gaat met twee punten meer aan kop maar is nog niet zeker van een ticket voor de knock-outfase. Omdat Napoli en Real Sociedad elkaar treffen, is AZ bij een zege op Rijeka door naar de tweede ronde.