Een groep Ethiopische Joden kwam vandaag aan op de luchthaven van Tel Aviv
NOS Nieuws

Honderden Ethiopische immigranten aangekomen in Israël

In Israël is een groep van ruim 300 immigranten uit Ethiopië aangekomen. Ze werden met een feestelijke ceremonie ontvangen op het vliegveld van Tel Aviv. De plechtigheid was vanwege de belofte die de Israëlische regering in 2015 deed om duizenden Ethiopische Joden binnen vijf jaar toe te laten in het kader van gezinshereniging.

Het is een heikele kwestie in Israël, want de Ethiopiërs hebben een Joodse achtergrond en veel van hen belijden ook het joodse geloof, maar volgens de orthodox-religieuze voorschriften zijn ze officieel niet joods. Ze zijn in de loop der eeuwen bekeerd tot het christendom, daartoe vaak gedwongen door de Ethiopische keizers.

Toch heeft de Israëlische regering zich ten doel gesteld om hen toe te laten. De groep die vandaag aankwam werd begeleid door minister Tamano-Shata van Immigratie en Integratie, de eerste Israëlische bewindspersoon die in Ethiopië is geboren en die zelf als immigrant naar Israël is gekomen.

Een grote officiële delegatie, waar premier Netanyahu en zijn vrouw deel van uitmaakten, heette de immigranten welkom.

Ethiopische activisten zeggen dat er nog zo'n 7000 Joden in Ethiopië zijn. Sommigen van hen wachten al jaren op toestemming om te emigreren naar Israël. Tijdens de huidige operatie komen in totaal zo'n 2000 van hen naar Israël.

De komst van de Ethiopiërs heeft overigens niets te maken met het conflict in de Ethiopische provincie Tigray: Israël en Ethiopië hebben een deal over de migranten. Sinds de jaren 80 zijn al verschillende operaties uitgevoerd, waarbij tienduizenden Ethiopische joden naar Israël zijn gebracht.

Ze worden in Ethiopië sterk gediscrimineerd en vervolgd. Vaak worden ze Falasha's genoemd, wat zoveel betekent als 'zwervers' . Officieel heet de joods-Ethiopische gemeenschap 'Beta Yisra'el' , ofwel Huis van Israël.

Ook in Israël hebben ze geen goede vooruitzichten. Er leven zo'n 140.000 mensen van Ethiopische afkomst, maar die worden gediscrimineerd, maken nauwelijks kans op de arbeidsmarkt en kunnen vaak alleen terecht in het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl