VAR zorgt voor rust bij tuchtcommissie, 'maar het blijft onvoorspelbaar'
Als Graziano Pellè op 2 maart 2014 tijdens Feyenoord-Ajax in de 74ste minuut in botsing komt met Joël Veltman, is het in eerste instantie niet duidelijk wat er gebeurt. Scheidsrechter Björn Kuipers mist het incident, maar in de herhaling is duidelijk te zien dat Pellè een elleboogstoot uitdeelt.
Er is nog geen videoscheidsrechter (sinds seizoen 2018/2019 maakt de eredivisie officieel gebruik van de VAR), dus de Italiaanse spits van Feyenoord komt ermee weg. Op basis van televisiebeelden wordt hij echter alsnog geschorst.
Voorheen werden enkele keren per jaar gemiste donkerrode kaarten behandeld door de tuchtcommissie, maar daar is nu geen sprake meer van.
"Sinds de videoscheidsrechter (VAR) in Nederland is ingevoerd, zijn er nog geen gemiste donkerrode kaarten geweest", vertelt Jan Henk van der Velden, voorzitter van de tuchtcommissie.
"Het kan natuurlijk altijd gebeuren, omdat de VAR tijdens een wedstrijd onder veel tijdsdruk werkt, maar het is nog niet voorgekomen."
Van der Velden geeft tekst en uitleg op een informele bijeenkomst over tuchtzaken, georganiseerd door de KNVB. Zijn collega Mohamed Faouzi erkent dat het sinds de invoering van de VAR rustiger is voor de tuchtcommissie.
Dit seizoen nog maar zeven tuchtzaken
"Het eerste jaar na de invoering van de VAR lag het aantal zaken nog ongeveer gelijk aan de periode voor de VAR, zo rond de dertig. Nu is het aanzienlijk minder. We zitten nu rond de zeven zaken", aldus Faouzi, secretaris van de tuchtcommissie.
"Trek je die lijn door, dan zou je aan het einde van het seizoen zo rond de twintig zaken uitkomen. Maar het is wel heel onvoorspelbaar. De ene week hebben we niets om te behandelen, de andere week kunnen er drie of vier zaken voorbijkomen."
Een zaak komt in drie gevallen bij de tuchtcommissie terecht. Als een schikkingsvoorstel is afgewezen, als de aanklager vindt dat een zaak zich niet leent voor een schikkingsvoorstel of als een iemand die rechtstreeks betrokken is verzoekt om alsnog de aanklager te bevelen tot vervolging over te gaan.
Daarnaast zijn er andere soorten zaken die behandeld worden, zoals overtredingen intermediairs (dubbele contracten, benaderen van jeugdspelers), competitievervalsing, wanordelijkheden (vuurwerk, spreekkoren).
Toch geen schorsing Wouters
Een voorbeeld dat wordt aangehaald is de rode kaart van RKC Waalwijk-speler Luuk Wouters in het duel met Ajax, van 20 september dit jaar. Hij kreeg een schikkingsvoorstel van één duel schorsing. RKC was het daar niet mee eens.
Dan komt de zaak bij de tuchtcommissie. Uiteindelijk werd Wouters vrijgesproken.
Van der Velden vindt niet dat daarmee de scheidsrechter of de VAR niet serieus genomen wordt. "Wij oordelen af en toe nog steeds anders dan de VAR. Dat is ook niet gek, wij hebben meer middelen om tot een ander oordeel te komen."
"De tuchtcommissie geeft een onafhankelijk oordeel. Er komt een uitgebreide behandeling met voor- en tegenargumenten. En de tuchtcommissie heeft meer rust en tijd voor de beoordeling van de videobeelden. Daarbij wordt soms nog extra materiaal gebruikt, denk aan getuigenverklaringen en deskundigenverklaringen", zegt Van der Velden.
Meerwaarde
"Het staat dus los van een besluit dat in het heetst van de strijd wordt gemaakt. Ik zie daarom ook geen reden om te twijfelen over het gebruik van de VAR. De VAR is en blijft een meerwaarde", benadrukt Van der Velden.
De invoering van de VAR heeft gezorgd voor minder zware overtredingen, concludeert de tuchtcommissie.
Van der Velden zegt daarover: "Het heeft geleid tot een verbetering van het gedrag op het veld. Men weet dat je de pineut bent als je een elleboogstoot geeft, ook al kijkt de scheidsrechter de andere kant op. Tijdens de wedstrijd krijgen spelers nu al vaak op de kop van hun trainer van: hoe kun je dat nou doen?"