Minister Grapperhaus ANP

Coalitiepartijen D66 en VVD willen opheldering van CDA-minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over zijn weigering om een lid van een regionale euthanasiecommissie te benoemen. Het is hoogst ongebruikelijk dat een minister de benoeming blokkeert. D66 wil hier vanmiddag mondelinge Kamervragen over stellen.

Grapperhaus wil niet dat Miriam de Bontridder, raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof in Amsterdam, tot een van de toetsingscommissies toetreedt. Het is niet duidelijk waarom hij zijn veto uitspreekt; het ministerie wil er niets over zeggen.

De Bontridder was tot vorig jaar bestuurslid van De Einder, een organisatie die mensen adviseert hoe ze op een legale manier zonder betrokkenheid van een arts uit het leven kunnen stappen. Ze is groot voorstander van euthanasie en ze spreekt zich daarover ook geregeld in het openbaar uit. Eerder dit jaar bekritiseerde ze leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, die tegen euthanasie is.

Zeer gekwalificeerde jurist

Er zijn vijf regionale toetsingscommissies. In elke commissie zitten een jurist, een arts en een ethicus. Zij oordelen of een arts bij een euthanasie zorgvuldig gehandeld heeft. Als ze concluderen dat een arts onzorgvuldig is geweest of als er twijfels zijn, gaat de zaak voor onderzoek naar het Openbaar Ministerie.

De wet die euthanasie mogelijk maakt in Nederland bestaat nu 20 jaar. NOS op 3 maakte dit overzicht over het ontstaan van de wet en de nog steeds voortdurende discussies en dilemma's:

De Bontridder was al voorgedragen door de sollicitatiecommissie, maar minister Grapperhaus gaat er dus voor liggen. "Ze is een zeer gekwalificeerde jurist en dus met grote overtuiging voorgedragen, maar het is het recht van de minister om te besluiten iemand niet te benoemen", zegt Jacob Kohnstamm, coördinerend voorzitter van de regionale toetsingscommissies. Kohnstamm gaat Grapperhaus vragen waarom De Bontridder geen lid mag worden.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra spreekt van een ernstige kwestie en vraagt zich af of De Bontridder is geweigerd omdat ze voor De Einder heeft gewerkt.

STER reclame