De nepfoto op Twitter
NOS Nieuws

Australië krijgt bijval van Nieuw-Zeeland in conflict met China over nepfoto

Nieuw-Zeeland heeft scherp uitgehaald naar een actie van een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die plaatste gisteren een nepfoto op Twitter van een Australische militair die schijnbaar de keel van een Afghaans kind dreigt door te snijden.

De in scène gezette foto is een reactie op het bericht dat een groep Australische militairen in Afghanistan 39 burgers en gevangenen hebben omgebracht. Dertien militairen moeten nu aantonen dat ze onschuldig zijn, anders worden ze ontslagen.

Australië reageerde gisteren al woedend op de tweet van de Chinese woordvoerder. "Het is een belediging van iedereen die in het Australisch uniform heeft gediend", zei premier Morrison. "De Chinese overheid moet zich schamen voor het bericht." Maar China heeft al laten weten dat het geen excuses zal aanbieden.

Nieuw-Zeeland in spagaat

De relatie tussen Australië en China is verslechterd sinds de Australiërs hebben opgeroepen tot een onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie. Het virus verspreidde zich vanuit China over de wereld. "Maar dit is niet de manier hoe we nu met elkaar moeten omgaan", zei premier Morrison.

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland heeft haar zorgen geuit bij de Chinese autoriteiten, maar ze reageert milder op de nepfoto dan haar Australische ambtgenoot. Ardern zit in een spagaat: Australië is een belangrijke bondgenoot en China is de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, kwam al eerder onder vuur te liggen vanwege een tweet. In maart deelde hij een complottheorie dat Amerikaanse militairen het coronavirus naar China hebben gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl