1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS / Eline de Zeeuw
NOS Sport

Trainingspotje dat geen trainingspotje is: Oranje korfbalt hard tegen hard

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

"Wanneer we voor het laatst zaalcompetitie gespeeld hebben? Dat was in maart, denk ik", zegt korfbal-international Esther Cordus. Haar teamgenoot bij Oranje, Mick Snel, schudt zijn hoofd: "Bijna driekwart jaar geleden. Ik kan het me bijna niet meer herinneren."

Het gemis aan wedstrijden laat zich voelen bij de Nederlandse korfballers. Waar profvoetballers onder strenge voorwaarden mogen spelen, mogen zij - net als volleyballers, hockeyers, en andere teamsporters - niet in competitieverband tegen elkaar strijden.

"Als sporter is er niks leuker dan in een volle hal met geweldige ambiance te mogen spelen. Dat mis je enorm", zegt Snel.

Team Mick Snel versus Team Esther Cordus

Om dat gemis een klein beetje goed te maken speelden de korfballers van het Nederlands team dit weekend een onderlinge wedstrijd op Papendal: als sporters met een A-status hebben zij een uitzonderginspositie en mogen zij wel tegen elkaar spelen.

Een duel zonder publiek, maar mét livestream voorzien van commentaar - Team Mick Snel tegen Team Esther Cordus.

"Dit wordt toch wat serieuzer aangepakt dan een trainingspartijtje", zegt Cordus, speelster van Koog Zaandijk. "En het gaat hier tijdens de trainingen al hard tegen hard", waarschuwt Snel, die in clubverband uitkomt voor KV TOP.

"Normaal gesproken fluiten we onze eigen wedstrijden en dan gaat het soms tot ruzie aan toe. Dus het is maar goed dat we nu scheidsrechters hebben."

Bondscoach blij met wedstrijdsituatie

Bondscoach Jan Niebeek is blij dat er op deze manier "weer iets van een wedstrijdsituatie" ontstaat. "Ik voel de adrenaline van de spelers. Op de clubs mag nu niet zoveel, dus wij zijn blij dat we hier nog volle bak kunnen", zegt Niebeek, sinds september de bondscoach van Oranje. "Het echte korfbal wordt op dit moment op Papendal gespeeld."

Op voorhand voegde hij zelfs drie spelers aan zijn selectie toe om een volwaardige wedstrijd te kunnen spelen. Zelf is hij gelegenheidscoach van Team Cordus, zijn assistent Ruben Boode is dat van Team Snel.

Anne van Vegchel
Olav van Wijngaarden in actie, links (in Oranje) Esther Cordus

Onder toeziend oog van dik duizend liefhebbers op de stream gaat het - inderdaad - hard tegen hard. Team Mick Snel (in het zwart) wint uiteindelijk afgetekend van Team Esther Cordus (oranje): 31-23. Beide captains scoren zelf drie keer.

"Een terechte overwinning, daar kan je niets op afdingen", lacht Snel na afloop. "En het staat op beeld, dat is het belangrijkste." Cordus baalt: "Het begon al in het eerste kwart, toen kwamen we gelijk 5-0 achter en dat hebben we niet meer goedgemaakt. Terwijl je het nu natuurlijk juist wil laten zien, met de livestream aan."

Bondscoach Niebeek is tevreden. "Er werd gestreden op het scherpst van de snede, ik heb een paar mooie duels gezien. Wat dat betreft is de opzet, denk ik, geslaagd."

Met en tegen de besten

Maar of zo'n wedstrijd het gemis aan de Korfbal Leauge wat verzacht? "Een beetje", zegt Snel. "Je mist toch die volle sporthal. Toch zijn we wel bevoorrecht: we mogen deze wedstrijd spelen, ondanks alle regels. En dat geeft wel een lekker gevoel."

Anne van Vegchel
Mick Snel in actie

Waar je als topsporter normaal gesproken een doel hebt - bijvoorbeeld het spelen van de korfbalfinale in Ahoy - ontbreekt het daar nu aan. "Dat voelt wel iets echter", zegt Cordus. "Maar je speelt nu met en tegen de besten, dus dat is wel heel leuk."

Zoals de korfbalcommentator het aan het eind van de livestream samenvat: "Het allerbelangrijkste is dat we eindelijk weer korfbal hebben gezien." Op de start van de Korfbal League zal nog even gewacht moeten worden, die begint op z'n vroegst in januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl