NOS NieuwsAangepast

5790 nieuwe besmettingen, 1292 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5790 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1292 meer dan gisteren werden gerapporteerd.

De stijging duidt volgens het RIVM niet op een verandering in de algemene trend. Die trend is nog steeds een stabilisatie of hooguit een hele lichte daling, zij het op een aanzienlijk hoger niveau dan het instituut graag had gezien. De afgelopen week daalde het aantal besmettingen zo'n 3 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Grote schommelingen in de dagcijfers zijn er vanwege administratieve haperingen vaker: afgelopen dinsdag daalde het aantal positieve besmettingen bijvoorbeeld met 1236 zonder dat er werkelijk sprake was van een onderliggende verandering in de trend.

188 opnames op verpleegafdelingen, 23 erbij op de IC

In de ziekenhuizen blijft er ook sprake van een lichte daling van het aantal coronapatiënten. Er zijn 188 nieuwe covidpatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 23 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1769 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1781), van wie 518 op de IC (gisteren: 524). Er zijn dus opnieuw meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

84 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 84 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 75. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 64 doden per dag, tegen 67 doden per dag een week eerder.

Hierbij gaat het alleen om de doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ligt het werkelijke aantal doden hoger. Voor de negende week achtereen meldt het CBS 'oversterfte': vanwege corona overlijden er meer mensen dan gebruikelijk. De vorige week waren dat er zo'n 350.

In totaal zijn er in de eerste negen weken van de tweede golf 3900 mensen extra overleden. In de eerste negen weken van de eerste golf waren dat er meer dan twee keer zoveel: bijna 9000.

Verpleeghuizen

Meer dan de helft van die overlijdens zijn in de verpleeg-en verzorgingshuizen., blijkt uit de 'Monitor Langdurige Zorg' van het CBS. Net als ten tijde van de eerste coronagolf worden die hard getroffen. Waar dit voorjaar 58,5 procent van de oversterfte in de verpleging en verzorging was, is dat nu bijna 53 procent.

Er zijn vandaag overigens 618 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 656. Op het hoogtepunt van de eerste golf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl