In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

OM: Utrechters runden illegaal bordeel en misbruikten (minderjarige) jongens

In Utrecht staan vandaag twee mannen terecht die worden verdacht van onder meer mensenhandel, uitbuiting en misbruik van jongens en jonge mannen. Onder de slachtoffers zijn zeker zeven minderjarigen.

De twee verdachten zouden ook een illegaal bordeel hebben gerund in hun flats in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Openbaar Ministerie komt vandaag met een strafeis in deze zaak.

De zaak kwam aan het rollen na tips die de gemeente en de politie in 2017 en 2018 kregen over verdachte zaken in de flat van Nicolaus L., een van de verdachten. Er waren aanwijzingen dat er vanuit die flat - en vanuit de flat van Romeo A. een paar kilometer verderop - een illegaal prostitutiebedrijf werd gerund.

Tijdens huiszoekingen stuitte de politie op informatie die erop wijst dat de verdachten de jongens in de illegale prostitutie lieten werken. Op telefoons en computers zouden grote hoeveelheden foto's en bestanden van jonge mannen zijn gevonden met onder meer informatie over de leeftijden, het gewicht van de jongens en ook intieme details.

Proefdate

Via berichtenservices als WhatsApp en Bullchat zouden Romeo A. en Nico L. contact hebben gezocht met de jongens voor een proefdate. Het ging vaak om jonge mannen die een beperking hadden of uit probleemgezinnen kwamen. Als de proefdate beviel werden er klanten geregeld, kregen de jongens een werktelefoon en werd een profiel voor hen aangemaakt op de website Boys4U.

De verdachten zouden de jongens naar klanten hebben gebracht, betalingen hebben geïnd en voor condooms hebben gezorgd. Ook zouden zij zelf met meerdere minderjarige jongens ontucht hebben gepleegd. Een aantal jongens zou inmiddels aangifte hebben gedaan. De verklaringen van elf van hen worden door het OM gebruikt in de rechtszaak. Zeven jongens waren minderjarig.

Een paar dagen geleden ontkenden de verdachten in de rechtszaal dat ze jongens ronselden voor de prostitutie. Ook ontkenden ze dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan uitbuiting, schreef verslaggever Riks Ozinga, die voor RTV Utrecht de zaak volgt.

Volgens Nico L. had Romeo A. de sleutel van zijn flat en kwamen daar ook geregeld jongens en mannen die afspraakjes met elkaar hadden, meldt RTV Utrecht. Wat er precies gebeurde, zou hij niet hebben geweten.

L. vertelde in de rechtszaal dat hij valt op jonge mannen en dat hij het vooral gezellig vond dat zij naar zijn flat kwamen. L. gaf toe seks te hebben gehad met jongens, bij wijze van proefdates. Wel zegt hij dat hij niet wist dat er ook minderjarigen tussen zaten.

Romeo A. beweerde in een verklaring dat hij de jongens, die volgens hem volwassen waren, vooral wilde helpen. Ze wilden volgens hem als escort aan de slag en hij zou hebben geholpen om dat zo veilig mogelijk te doen. De verdachte zegt dat hij de jongens daarom begeleidde naar dates, adviseerde over de beloning en hielp bij het maken van een profiel voor een prostitutiewebsite.

Agenda's beheerd

Volgens beide verdachten was van samenwerking geen sprake. Maar uit chats, mails en afgeluisterde telefoongesprekken zou een ander beeld naar voren komen. De verdachten hadden volgens het OM uitgebreid contact als een van hen met een jongen onderweg was naar een klant. Ook zouden ze de agenda's van de jongens hebben beheerd. Ze spraken af wie voor welke klanten het meest geschikt was en na een date evalueerden ze hoe de jongens het hadden gedaan.

Beide mannen zijn al meerdere keren veroordeeld voor soortgelijke zaken. Romeo A. zat verschillende keren vast en kreeg eerder ook al tbs opgelegd.

Advertentie via Ster.nl