José de Sousa's beste prestatie op een PDC-major was tot nu toe zijn plek bij de laatste zestien op de European Championship 2020 Getty Images

Darter José de Sousa heeft voor het eerst in zijn loopbaan de finale van een PDC-major gehaald. De Portugees gaat met de Engelsman James Wade uitvechten wie zich een jaar lang de kampioen van de Grand Slam of Darts mag noemen.

De Sousa was in de halve eindstrijd met 16-12 te sterk voor Simon Whitlock, die een ronde eerder nog verrassend te sterk was geweest voor Michael van Gerwen. De 46-jarige Portugese toernooiverrassing miste op 15-11 vijf matchdarts, maar maakte het een leg later alsnog af.

De Sousa's beste prestatie op een PDC-major was tot nu toe zijn plek bij de laatste zestien op het EK eerder dit jaar.

Wade, in 2010 en 2016 ook al (verliezend) finalist in Wolverhampton, knokte zich later op maandagavond met 16-15 langs Dimitri Van den Bergh.

Van den Bergh stond eigenlijk de hele partij op voorsprong, maar ging steeds minder gooien. Wade kreeg op 15-15 vijf matchdarts en wist zijn tweede te benutten.

De finale tussen De Sousa en Wade staat voor dinsdagavond 19.00 uur op het programma. Beiden wonnen de Grand Slam of Darts, het voorlaatste grote toernooi voor het WK, nog nooit. Voor de winnaar ligt 139.000 euro klaar.

STER reclame