Vluchtelingen uit Tigray bij aankomst in Sudan ANP

Ethiopië beschuldigt de opstandelingen in de noordelijke regio Tigray van het voorbereiden van aanslagen. Volgens de staatszender Fana zijn zo'n 800 mensen gearresteerd, die plannen zouden hebben voor terroristische aanslagen in de hoofdstad Addis Abeba.

Verdere duiding van de regering is er niet, en ook niet van de TPLF-rebellenbeweging.

Gisteren gaf premier Abiy Ahmed de rebellenbeweging drie dagen de tijd om de wapens neer te leggen. Anders dreigt een grote aanval "zonder genade" op de regionale hoofdstad Mekelle, met een half miljoen inwoners. De stad is volgens de regering door het leger omsingeld. Maar volgens het TPLF is van omsingeling geen sprake en gaat de strijd door.

Gezanten

De Afrikaanse Unie heeft drie gezanten benoemd die besprekingen over het conflict op gang moeten brengen. De regering zegt dat premier Abiy bereid is met hen te praten, maar weigert onderhandelingen met het TPLF.

Het conflict dat drie weken geleden oplaaide, heeft tot nu toe aan zeker honderden en mogelijk aan duizenden mensen het leven gekost. Naar schatting 40.000 inwoners van Tigray zijn naar buurland Sudan gevlucht.

STER reclame