AZ viert de 1-0 van Bruno Martins Indi

AZ boekt derde zege op rij en overtuigt weer, behalve in de afronding

AZ is terug. Die conclusie mag na drie aardige wedstrijden van de Alkmaarders toch wel getrokken worden. Na overtuigende zeges op RKC (3-0) en sc Heerenveen (3-0) werd ook FC Emmen simpel opzijgezet door de ploeg van trainer Arne Slot. Al deed de eindstand door een falende afronding anders vermoeden: 1-0.

Een kleine maand geleden hing de vlag er nog heel anders bij. Na het vijfde gelijkspel op rij, het vierde waarin bovendien een voorsprong uit handen was gegeven, somberde Slot dat AZ's pijnlijke reeks "ridicuul" begon te worden. Wat moest er gebeuren om weer eens te winnen?

De voorsprong en het goede spel vasthouden, zo bleek. Tegen RKC en Heerenveen werden geen goals als cadeautjes weggegeven, maakte doelman Marco Bizot geen kapitale fouten en liet AZ bij vlagen het spel zien dat de ploeg vorig seizoen naar een gedeelde eerste plaats stuwde, voordat het seizoen vanwege de coronacrisis afgebroken werd.

AZ faalt in afronding

Tegen Emmen begon AZ uitstekend aan de wedstrijd. Bruno Martins Indi opende in de elfde minuut de score, na een ware scrimmage. Pas in de elfde minuut, want daarvoor was AZ al enkele malen gevaarlijk geweest.

Dat het halverwege nog altijd 1-0 stond, mocht vooral Jesper Karlsson zich aanrekenen. De Zweedse linksbuiten miste de grootste kans op een tweede Alkmaarse goal, door vrij voor doelman Felix Wiedwald naast te schieten.

Karlsson had ook deels schuld dat het direct na rust niet alsnog 2-0 werd, maar Albert Gudmundsson viel in dit geval veel meer te verwijten. De IJslander verkwanselde een enorme kans door van dichtbij recht op Wiedwald te mikken, Karlsson miste vervolgens in de rebound.

Jesper Karlsson weet het: hij had móéten scoren in kansrijke positie

Ruim een kwartier voor tijd kreeg AZ bijna het deksel op de neus. Eerst werd een inzet van Miguel Araujo nog net voor de doellijn door Teun Koopmeiners weggewerkt. Een minuut later trof Michael de Leeuw wel doel, maar in buitenspelpositie.

Emmen speelde toen al met tien man. Een kwartier eerder had Lucas Bernadou rood gekregen na ingrijpen van de VAR, omdat hij zijn noppen op de enkel van Jonas Svensson plantte.

Door de kansen missende AZ-voorhoede bleef het tot het laatste fluitsignaal spannend tegen FC Emmen, zeker in de wetenschap dat de thuisploeg dit seizoen dus al vier keer een voorsprong had weggegeven. Maar uiteindelijk bleven de drie punten in Alkmaar.