Vrouwen FC Twente bezorgen Ajax eerste nederlaag

Ajax heeft tegen FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen geleden in de Eredivisie Vrouwen. In Enschede ging de Amsterdamse koploper met 2-1 onderuit tegen de nummer drie van de ranglijst.

Na een half uur opende Ajax nog wel de score via Marjolijn van den Bighelaar. De 29-jarige aanvoerder kreeg de bal voor haar voeten na ongelukkig balverlies van de Twente-verdediging, en twijfelde niet.

Ajax viert de 1-0 van Marjolijn den den Bighelaar Orange Pictures

Zeven minuten later kwam Twente op gelijke hoogte dankzij een eigen doelpunt van Ajax-verdediger Stefanie van der Gragt. De Oranje-international kopte vanuit een corner onbedoeld op de lat, waarna de bal achter de doellijn stuiterde.

Na ruim een uur spelen zette FC Twente de koploper voor het eerst op achterstand: na een voorzet op maat van Bente Janssen kon Twente-spits Fenna Kalma de bal eenvoudig achter Ajax-keepster Lize Kop schuiven.

In de slotfase kreeg Ajax wel een paar kansjes op de gelijkmaker, maar Twente ging er uiteindelijk - net als vorige week in de topper tegen PSV - met de drie punten vandoor.

Na de wedstrijd spraken we met Ajax-keepster Lize Kop - die vlak voor rust goed wegkwam met een gele kaart na een harde overtreding - Stefanie van der Gragt en Fenna Kalma. Bekijk de reacties hieronder:

Van der Gragt na eerste nederlaag van het seizoen: 'Kregen er geen grip meer op'

Spanning terug?

Door de nederlaag van Ajax is de spanning weer enigszins terug in de Eredivisie Vrouwen. De Amsterdamse ploeg verloor tot vandaag nog geen wedstrijd en ging met 21 punten uit 7 duels fier aan de leiding.

Bovendien verraste Ajax vrijdag door de komst van recordinternational Sherida Spitse aan te kondigen. De ervaren middenvelder, die bekendstaat om haar uitstekende traptechniek, sluit na de feestdagen aan bij de Amsterdamse koploper.

De honderd procent score en de komst van nog een topspeelster riep de vraag op of de strijd om het kampioenschap nog wel spannend zou worden, maar daar wilde Ajax-trainer Danny Schenkel vrijdag al niets van weten.

Rivkah op het Veld sprak vrijdag op de training met Ajax-trainer Danny Schenkel en jonge spits Nikita Tromp over de spanning in de Eredivsie Vrouwen en de ontwikkeling van de ploeg. Bekijk de video hieronder:

'Het is niet zo dat wij met twee vingers in de neus kampioen gaan worden'

"Het is niet zo dat wij, omdat we zeven wedstrijden gewonnen hebben en Sherida binnen is, nu even met twee vingers in de neus kampioen gaan worden. Dat denk ik absoluut niet", zei Schenkel twee dagen voor de wedstrijd tegen Twente.

PSV lachende derde

PSV staat tweede in de Eredivisie Vrouwen en is Ajax nu tot drie punten genaderd. De Eindhovense ploeg wist vrijdag in het spoor van de Amsterdamse koploper te blijven door met 2-1 te winnen bij hekkensluiter VV Alkmaar. FC Twente staat derde, op vijf punten van Ajax.

De stand in de Eredivisie Vrouwen na 8 speelronden NOS

STER reclame