Bekijk de samenvatting van Ajax - Heracles Almelo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax heeft op weg naar het Champions League-duel van woensdag met FC Midtjylland een ruime zege geboekt op Heracles Almelo. De Amsterdammers waren in eigen huis met 5-0 te sterk voor de gasten.

Heracles was naar de Arena gekomen in de wetenschap dat er al veertien wedstrijden niet buitenshuis was gewonnen in de competitie. Om die weinig florissante reeks te doorbreken had trainer Frank Wormuth zijn ploeg de opdracht gegeven zich niet in te graven en goed druk op de tegenstander te zetten.

De Almeloërs deden aanvankelijk niet onder voor de landskampioen, die bij een overwinning de leiding van Vitesse zouden overnemen op de ranglijst, maar stonden wel na een halfuur met 2-0 achter. Al na zes minuten scoorde Lassina Traoré, die dankzij een licht van richting veranderde voorzet van David Neres de bal plots voor zijn voeten kreeg.

Ajacied David Neres viert zijn 2-0 Pro Shots

Ook de 2-0 van Neres kwam door een toevalligheid tot stand na een half afgeslagen hoekschop, maar zijn uithaal met links van buiten het strafschopgebied was dat bepaald niet. Even daardoor had Dusan Tadic na een prachtige dieptepass van Daley Blind al verzuimd de marge te verdubbelen.

Klaassen valt al snel uit

Davy Klaassen stond toen al niet meer binnen de lijnen. De recentelijk in het Nederlands elftal teruggekeerde middenvelder kon halverwege de eerste helft niet verder na een tik van Rai Vloet. Jurgen Ekkelenkamp was zijn vervanger.

Vloet liet zich ook voetballend gelden en bracht na goed doorzetten Sinan Bakis in stelling. Die leverde echter een slap schotje door het midden af.

Dusan Tadic scoort, keeper Michael Brouwer is kansloos Pro Shots

Hoe het ook kan bewees Zakaria Labyad, die in tegenstelling tot de Heracles-defensie wel alert was bij een door Tadic snel genomen hoekschop. Hij vond met een strak schot de korte hoek: 3-0.

Dat dat ook de ruststand werd, was vooral te dank aan Heracles-doelman Michael Brouwer, die Neres en Tadic van scoren wist te houden. Een klein kwartier na de pauze was de sluitpost echter kansloos toen Perr Schuurs na slecht uitverdedigen aan Heracles-zijde de vrijstaande Tadic aanspeelde: 4-0.

Pröpper in tranen van het veld

Terwijl Ajax-coach Erik ten Hag de comfortabele voorsprong benutte om zijn steunpilaren Tadic en Blind rust te gunnen, moest zijn collega Wormuth toezien hoe aanvoerder Robin Pröpper een ogenschijnlijk zware knieblessure opliep en in tranen het veld verliet.

Heracles-aanvoerder Robin Pröpper schreeuwt van de pijn en zal uitvallen ANP

Na afloop liet Pröpper, die in de kleedkamer bezoek kreeg van een bezorgde Traoré die een shirtje kwam brengen, opgelucht weten dat het waarschijnlijk meevalt met de knie. "Het was de schrik, denk ik. Er schoot door mijn hoofd wat er allemaal al met mijn knie aan de hand is geweest. Het voelt nu beter dan een paar jaar geleden, maar even de mri afwachten nog."

Door wissels heen

Het leed aan Heracles-zijde was echter nog niet voorbij. Er was al vijf keer gewisseld toen een kwartier voor tijd ook Silvester van der Water geblesseerd uitviel. Het overgebleven tiental, inclusief doelman Brouwer die zich nog enkele keren onderscheidde met knappe reddingen, kon niet voorkomen dat Labyad in de rebound voor 5-0 zorgde.

Ook de doelpuntenmaker moest kort daarop met een blessure naar de kant en aangezien ook Ten Hag, die onder anderen ook rechtsachter Noussair Mazraoui noodgedwongen naar de kant had moeten halen, al maximaal had gewisseld werd het duel met tien tegen tien afgemaakt.

De reactie na afloop van Ten Hag, Labyad (beiden Ajax), Wormuth en Pröpper (Heracles) op een rij:

Statistieken Ajax - Heracles Almelo

STER reclame