Aanhangers van Pegida demonstreren verkleed als Zwarte Piet in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

Politie arresteert mannen voor oproepen tot geweld bij demo's Eindhoven

Twee mannen die opriepen tot geweld bij demonstraties vanmiddag in Eindhoven zijn door de politie aangehouden. De politie verdenkt ze van opruiing en bedreiging op sociale media.

Er stonden betogingen van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Pegida gepland in Eindhoven. KOZP zegde zijn demonstratie echter af uit onvrede over de plek die was toegewezen door de gemeente en uit vrees dat door de aanwezigheid van Pegida ook hooligans op de demonstratie zouden afkomen.

De opgepakte mannen komen uit Son en Breugel en Mierlo. Ze zijn respectievelijk 52 en 27 jaar. Wat ze hebben gezegd heeft de politie niet bekendgemaakt. Ze zouden in Facebookberichten hebben opgeroepen tot het plegen van strafbare feiten en het veroorzaken van onrust.

Zwarte Piet

Pegida is wel de straat op gegaan in Eindhoven. Bij die demonstratie zijn drie personen aangehouden. Volgens de politie zijn er twee personen aangehouden voor het opvolgen van aanwijzingen van de politie en een omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen.

De actievoerders van Pegida waren veelal verkleed als Zwarte Piet en ze deelden pepernoten uit aan voorbijgangers. Bij het Stadhuisplein was de politie ook aanwezig, met busjes en paarden. Rond 14.15 uur was de demonstratie afgelopen, schrijft Omroep Brabant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl