NOS Schaatsen

De Jong jaagt na frustraties weer op Nederlandse titel: 'Ik ben zo gedreven'

De Jong na 'megafrustratie': 'Ik wil het beter doen, ik ben zo gedreven'

Als schaatsster Antoinette de Jong terugdenkt aan het vorige seizoen noemt ze dat in één woord 'frustrerend'. Ze wilde zo graag, maar het kwam er niet uit. De Jong liep zowel deelname aan de EK als de WK afstanden mis, maar pakte wel een ticket voor de WK allround en strandde daar op de derde plaats.

Dit weekeinde in Heerenveen, bij de nationale kampioenschappen allround, wil De Jong zo graag weer eens winnen, net zoals ze vorig seizoen deed op de NK en zich mocht laten kronen tot de kampioene. Door de afmelding van Ireen Wüst, geveld door een blaasontsteking, lijkt De Jong (weer) de topfavoriete en in die rol kan ze zich ook wel vinden.

Echter wel met een kanttekening, "want het moet vier keer goed gaan. De vier afstanden moeten kloppen om de titel binnen te halen".

De Jong heeft na de teleurstellingen van vorig jaar weer vertrouwen opgedaan, mede door op de racefiets "in andere zones" te gaan fietsen. Op de vraag of ze dat kan toelichten, volgt een verrassend eenvoudig antwoord. Met een lach: "Ik moet gewoon harder fietsen."

"Ik voel me goed en heb er heel veel zin in", vervolgt ze. "In de trainingen laat ik zien wat Jac (Orie, trainer van Jumbo-Visma, red.) wil zien. Dat moet nog tot uiting komen in de wedstrijden, daar ben ik hard mee bezig."

Het hoofd en het lichaam

In tranen stond De Jong eind december vorig jaar voor de camera toen ze tot twee keer toe één plaats tekortkwam voor een ticket voor de WK afstanden. Op de 3 kilometer scheelde het zelfs maar drie honderdsten. Vandaar het woord frustratie.

"Mijn hoofd wil soms meer dan wat mijn lichaam op dat moment doet. Vorig jaar, aan het einde van het seizoen, was het een megafrustratie dat het technisch niet klopte. Op de WK allround voelde ik me ook supergoed, maar toen verknalde ik het op de 500 meter. Ik wil het beter doen, ik ben zo gedreven."

Bekijk hieronder het programma van dit schaatsweekend:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

De openingsafstand kan ook dit weekeinde grote invloed hebben op het verloop van het toernooi. Want De Jongs grootste concurrente is Jorien ter Mors, die zich in tegenstelling tot De Jong wel thuis voelt op de sprintafstand, en ook op de 1.500 meter.

De Jong: "Zij is supergoed op de kortere afstanden. Op de 500 en 1.500 meter moet ik niet te veel verliezen. Ik denk gewoon dat het een superspannend toernooi wordt."

Bekijk hier het interview waarin Ireen Wüst haar afmelding voor de NK toelicht:

Wüst mist NK allround: 'Frustrerend dat ik niet kan en mag starten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl