De vergadering van Europese ministers van Defensie NOS

Premier Rutte eist van ministers dat ze zeer zorgvuldig omgaan met het plaatsen van werkfoto's op Twitter. Rutte reageert hiermee op een misser van minister Bijleveld van Defensie op Twitter. Zij zit thuis in quarantaine en liet een medewerker een foto op Twitter plaatsen van haar deelname aan een online-overleg met andere Europese ministers van Defensie.

RTL Nieuws ontdekte op de foto vijf van de zes cijfers van de geheime toegangscode en binnen een mum van tijd kon hun journalist inbreken in de vergadering. "Ik ben een journalist uit Nederland", antwoordde RTL-journalist Daniël Verlaan op vragen van de EU-buitenlandchef Borrell. Daarna verliet hij de vertrouwelijke vergadering van de 27 Europese ministers van Defensie weer.

Bijvangst

Premier Rutte vindt het incident een goede reden om zijn collega's nog eens goed op het hart te drukken dat voorzichtigheid geboden is. "De bijvangst van deze gebeurtenis is dat de ministers weer eens beseffen hoe voorzichtig ze moeten zijn op Twitter."

De defensieministers hebben overigens geen staatsgeheimen besproken, maar de vergadering was wel vertrouwelijk. De foto is inmiddels verwijderd, zegt een woordvoerder van Defensie tegen RTL. "Een stomme fout. Dit geeft aan hoe goed je moet opletten bij het versturen van een afbeelding van een vergadering."

STER reclame