NOS Nieuws

5974 coronabesmettingen; ziekenhuisbezetting weer onder de 2000

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5974 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat aantal is lastig te vergelijken met gisteren. Toen werden 5720 nieuwe besmettingen gemeld, maar zo'n duizend besmettingen hadden eigenlijk woensdag moeten worden gerapporteerd.

Woensdag was sprake van een ict-storing, waardoor de duizend positieve tests toen niet werden gemeld. Gisteren kwamen die alsnog binnen, wat het beeld vertroebelt.

Gemiddeld genomen lijkt de daling van de afgelopen maand zich te stabiliseren. Afgelopen week werden gemiddeld 5250 positieve tests per dag gemeld, tegen 5550 een week eerder.

217 opnames op verpleegafdelingen, 35 erbij op de IC

Er zijn 217 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 7 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 35 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 2 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1961 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2030), van wie 547 op de IC (gisteren: 555). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

51 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 51 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 75 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 67 doden per dag, onveranderd ten opzichte van het cijfer een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 660 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 674. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

670 overlijdens 'extra'

Afgelopen week overleden opnieuw meer mensen dan normaal. Dat meldt het CBS. Er overleden 3600 mensen, zo'n 670 meer dan verwacht. Een week eerder overleden 3560 mensen, ongeveer 660 mensen meer dan normaal. De oversterfte kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de tweede coronagolf.

Tijdens de eerste golf bedroeg de oversterfte rond de 10.000 mensen. Sinds de start van de tweede golf zijn ruim 3500 mensen extra overleden. Dat zijn hogere cijfers dan het officiële dodental als gevolg van covid-19: daarbij gaat het enkel om overledenen van wie vaststond dat ze het coronavirus droegen. Dat was tot nu toe bij 8700 Nederlanders het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl