NOS Sport

Ook voor trotse Selinger was bondscoachschap volleybalsters een 'verrassing'

De Nederlandse volleybalsters hebben een nieuwe bondscoach. Avital Selinger (61) is aangesteld als opvolger van Giovanni Caprara, die in maart opstapte nadat hij er niet in was geslaagd Oranje naar de Olympische Spelen van Tokio te leiden.

Dat was enigszins verrassend. "Ja, ik kan mij best voorstellen dat je dat denkt. Voor mij was het ook een verrassing", was de eerste reactie van Selinger op zijn aanstelling.

Ook voor Selinger was het een verrassing: 'Maar had gauw eervol gevoel'

"Maar ik had heel gauw ook een goed gevoel. Een blij, trots en eervol gevoel."

Het eerste hoofddoel voor Selinger, die oud-international Francien Huurman en Erik Reitsma meeneemt als assistenten, wordt het WK in 2022 in eigen land. "De opdracht is duidelijk: daar zo goed mogelijk proberen te presteren." Volgend jaar is daarvoor een goede test met het EK, waarvoor Nederland gekwalificeerd is.

Velen braken door onder Selinger

Het wordt Selingers tweede termijn als bondscoach van de vrouwen. In zijn eerste periode, van 2004 tot 2011, leidde hij de ploeg naar winst van de Grand Prix in 2007 en een zilveren medaille op het EK van 2009, maar plaatste Oranje zich niet voor de Spelen van 2008 en 2012.

Na zijn ontslag in 2011, na een teleurstellend EK, werkte Selinger in Rusland, Israël, Zwitserland en Frankrijk, alvorens terug te keren bij de volleybalbond als coach van het Talententeam, wat hij nu al ruim een jaar doet.

Avital Selinger (links) met assistent Francien Huurman, vrijdag bij de volleybalbond in Utrecht

Veel speelsters van de huidige Oranje-selectie zijn in het verleden door Selinger opgeleid, zoals Laura Dijkema, Robin de Kruijf en Maret Grothues.

Olympisch zilver als volleyballer

De vroegere spelverdeler speelde met Nederland, onder de hoede van zijn vader en coach Arie Selinger, de olympische volleybalfinale van 1992 in Barcelona. Oranje verloor die van Brazilië, waardoor Selinger een zilveren medaille pakte.

Bij de historische gouden medaille vier jaar later in Atlanta was Selinger niet van de partij. Hij werd niet geselecteerd door de toenmalige bondscoach Joop Alberda, nu de technisch directeur van de bond.

Alberda vertelde graag een fulltime beschikbare Nederlander als bondscoach te willen hebben. "Uit respect voor onze eigen geschiedenis, maar ook vanwege de Nederlandse mentaliteit."

Hij trekt daar bij de vergelijking met de naar Ajax teruggekeerde voetballer Davy Klaassen. "Daarin zie je een automatisme terug die zijn scholing verraadt (Klaassen is door Ajax opgeleid, red.). En dus wordt de efficiëntie van het team hoger."

Alberda wilde Nederlander als coach: 'Uit respect voor eigen geschiedenis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl