In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Na 20 jaar komt een einde aan gescharrel van Franse haantjes rond De Kuip

In Rotterdam is de gemeente begonnen met het vangen van loslopende hanen en kippen. De dieren lopen al zo'n twintig jaar rond in de buurt van stadion De Kuip. Op verzoek van de bedrijven op het terrein is het tijd voor de hanen en kippen om te verhuizen.

In 2000 werd Frankrijk in Rotterdam Europees kampioen voetbal. Franse supporters lieten toen hanen, de mascotte van het Franse elftal, los in de omgeving van het stadion. De nakomelingen van die dieren, zo'n 150 stuks, lopen er nog steeds rond.

Een professioneel bedrijf gaat de kippen vangen, zegt Ferdi van der Werf van Stadsbeheer tegen Rijnmond. "Het wordt op een gegeven moment ook wel te veel. Het is niet alleen het lawaai of het kukelen van de hanen. Het zijn ook de uitwerpselen die ze achterlaten." Het is de bedoeling dat de gevangen dieren naar een opvangcentrum worden gebracht.

Niet iedereen is blij met het verdwijnen van de dieren:

Onder de ondernemers op het terrein zijn de meningen over de kippen verdeeld. "Af en toe pak ik een vers eitje. Ik weet waar ze liggen. Ik weet niet wat mensen tegen kippen hebben", zegt een garagehouder. Ook een andere ondernemer is het er niet mee eens. "Ik vind het heel erg. We zijn al vijf jaar lang samen met de kippen, elke ochtend en avond. En nu moeten ze weg."

Een medewerker van een woninginrichtingsbedrijf is minder rouwig. "Het gevaar is dat ze overreden worden door een auto of vrachtwagen. Los daarvan hebben sommige dieren gezondheidsproblemen die je kan zien", zegt ze. "Ze zijn van niemand, ze horen hier gewoon niet thuis. Ze verdienen meer dan dit."

Arie den Hartog van Faunabeheer is ervan overtuigd dat alle kippen en hanen worden gevangen. "Tot de laatste, we vangen ze allemaal." Wel geeft hij toe dat het mogelijk is dat er een paar kippen over het hoofd worden gezien. "Maar het moet niet gebeuren dat het weer van voor af aan begint." Daarom staat, als het nodig blijkt, een tweede vangactie op de planning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl