ANP

De Nederlandse wielerbond KNWU heeft in 2011 een positieve dopingtest niet openbaar gemaakt. Dit gebeurde mede op verzoek van de renner in kwestie, die na de positieve test gelijk zijn loopbaan beëindigde.

Het nieuws kwam donderdagavond naar buiten via de website Wielerflits, die de naam van de renner ook wist te achterhalen, maar deze bewust niet publiceert. "We vinden dat het aan de renner en/of instanties is om naar buiten te treden."

De positieve test zou op 4 mei 2011 zijn ingeleverd door de renner bij een zogeheten 'out of competition'-controle. Het zou gaan om het middel rHepo. De renner, die in internationale wedstrijden met een licentie van de KNWU is uitgekomen, besloot per direct te stoppen.

Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs over de verzwegen positieve dopingtest door de KNWU

"KNWU-directeur Huib Kloosterhuis ging destijds op mijn verzoek in om de positieve test uit de publiciteit te houden vanwege familieomstandigheden. Omdat ik per direct stopte met wielrennen was dit mogelijk. Volgens Kloosterhuis kon dit binnen de regelgeving", aldus de renner tegen Wielerflits.

Thorwald Veneberg, de huidige directeur van de KNWU en destijds technisch directeur onder Kloosterhuis, beaamt het laatste tegenover hetzelfde Wielerflits. "De KNWU is niet verplicht om de atleet publiekelijk bekend te maken zolang zeker gesteld is dat de schorsing effectief uitgevoerd kan worden en de renner dus niet aan competitie deelneemt gedurende de schorsing. Deze zekerheid was er. Deze uitspraak is geanonimiseerd zoals het hoort. De afweging om iets bekend te maken ligt bij de bond."

Kloosterhuis overleed in 2016. "Deze afweging is destijds gemaakt door de toenmalige directeur. Hij heeft mij hier wel over geïnformeerd. Het was een extreem zware en trieste periode voor de betrokken renner." Naast Kloosterhuis en Veneberg was ook het hoofdbestuur van de KNWU op de hoogte van deze positieve epo-test.

STER reclame