Stones-zanger Mick Jagger opende de tentoonstelling via videobellen Groninger Museum

Mick Jagger heeft vanmiddag een tentoonstelling over de Rolling Stones geopend in het Groninger Museum. De Britse zanger (77) deed dat online vanwege het coronavirus. "I am very pleased that the Unzipped exhibition is open in Groningen", zei hij in een video-boodschap.

The Rolling Stones Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling over de Britse rockband en was eerder in Londen, Amerika en Azië te zien. Er zijn meer dan vierhonderd originele voorwerpen uit het archief van de Stones te zien, zoals hun muziekinstrumenten en kleding tijdens concerten. Ook zijn er zeldzame audio- en videofragmenten.

"Maar het gaat niet alleen over de Stones", zegt museumdirecteur Andreas Blühm tegen RTV Noord. "Het is ook een stuk cultuurgeschiedenis van de afgelopen halve eeuw."

Voor de officiële opening liep Blühm met muziekjournalist Leo Blokhuis door de tentoonstelling. Ook Mick Jagger speelde een rol in de openingsvideo van het museum. Hij werd geïnterviewd en opende tentoonstelling:

Jagger opent tentoonstelling over de Stones in Groningen

Herinneringen

De eerste reacties van bezoekers zijn positief. "Fantastisch! Super om te zien en te beleven", zegt Rein Weisfelt uit Wirdum. Hij is een groot liefhebber van de Stones en stond jaren terug bij een concert in Groninger Stadspark vooraan. "Het roept een hele hoop herinneringen bij mij op. Posters van concerten waar ik ben geweest, kostuums die ze droegen bij die concerten, instrumenten die ze toen bespeelden, het is er allemaal."

De opening van de tentoonstelling was vanwege het coronavirus een paar weken later dan gepland. Er zijn maatregelen getroffen. "We laten maar een beperkt aantal mensen per uur binnen, er is een verplichte looproute en we hebben de tentoonstelling verspreid over drie etages", zegt musemdirecteur Blühm.

De tentoonstelling loopt tot eind februari.

Nieuwsuur maakte vrijdag al een reportage over de tentoonstelling.

De Rolling Stones in het Groninger Museum

STER reclame