ANP

Eurocommissaris Stella Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid heeft eindelijk gereageerd op een oproep van Arjen Lubach. Hij vroeg haar meerdere keren om beter te kijken naar de meetmethode voor tabaksrook.

In een tweet schrijft ze nu: "Aan iedereen die contact met me heeft opgenomen rond CanadianIntense kan ik verzekeren dat de Europese Commissie hard werkt om burgers te beschermen tegen de gevaren van tabak."

Lubach uitte kritiek op de zogeheten ISO-methode die in de EU wordt gebruikt om schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Volgens de presentator is er een betere methode, maar die mag niet gebruikt worden. Ook volgens het RIVM schiet de ISO-methode tekort in vergelijking met de zogenoemde Canadian Intense methode.

De presentator deed een jaar geleden in Zondag met Lubach voor het eerst een oproep. Hij vroeg zijn kijkers om Kyriakides op Twitter te volgen, en haar een bericht te sturen met de tekst "Hi Stella, congratulations on your new job! Can you please legalize Canadian Intense? It's the best recipe for less cancer in the EU. Walther from @rivm already has the machine. Thanks! #saverickbrandsteder".

Het aantal volgers van Kyriakides ging van 9000 naar 30.000, maar ze reageerde niet op de berichten. Daarop deed hij begin deze maand een nieuwe oproep. Ook daarna kwam er geen reactie, tot haar tweet van vandaag.

NOS Op 3 maakte eerder deze video over hoe sigaretten worden getest:

Tabaksfabrikanten beïnvloeden met gaatjes de testresultaten

In een toelichting aan de NOS schrijft ze: "Ik heb dit natuurlijk zeer nauwlettend gevolgd en heb de indrukwekkende mobilisatie van Nederlandse burgers en de vragen van Arjen Lubach gezien." Ze wijst erop dat roken nooit veilig is, en dat ze pleit voor een tabaksvrij Europa.

Kyriakides voegt eraan toe dat er volgende maand een Europees plan komt voor de bestrijding van kanker. In dat kader gaat ze kijken naar nieuwe inzichten om de schadelijkheid van tabaksrook te meten. "Aan alle Nederlandse burgers: dank voor de betrokkenheid, we hebben naar jullie geluisterd, en zullen naar al het beschikbare bewijs kijken", sluit ze haar reactie af.

Overigens wilde Lubach ook dat Kyriakides naar het programma van Eva Jinek zou komen voor een interview. Dat komt er voorlopig niet, zeggen bronnen in Brussel. Daarvoor moet namelijk eerst een officieel interviewverzoek worden ingediend en dat zou niet zijn gebeurd. Bij Jinek wordt dat laatste tegengesproken. Volgens een woordvoerder is Kyriakides meteen de volgende dag uitgenodigd, maar is die uitnodiging afgeslagen.

STER reclame