'Veelbelovende resultaten' bij nieuwe behandeling alvleesklierkanker
'Alvleesklierkankerdokter' Casper van Eijck heeft met zijn team een nieuwe behandeling ontwikkeld voor deze slopende vorm van kanker. Na een celtherapie waren na gemiddeld anderhalf jaar negen van de tien deelnemende patiënten nog vrij van tumoren en in goede gezondheid. Zonder die behandeling keert de kanker meestal binnen deze periode terug. Het onderzoek moet nog worden gepubliceerd.
Alvleesklierkanker is na longkanker de dodelijkste vorm van kanker, die in Nederland dagelijks aan acht mensen het leven kost. Van Eijck, verbonden aan het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC, probeert om voor 2030 een betaalbare behandeling voor de ziekte te vinden.
Herkennen en opruimen van tumorcellen
Van Eijck maakt bij de nieuwe behandeling gebruik van zogenoemde dendritische cellen, waarvan bekend is dat ze immuuncellen helpen bij het aanvallen van tumorcellen. Bij dendritische celtherapie wordt aan deze cellen, die uit het bloed van de patiënt worden gehaald, buiten het lichaam een eiwit toegevoegd dat ook op de tumorcel voorkomt.
Daarna worden deze dendritische cellen teruggebracht in het lichaam waar ze op zoek gaan naar de zogenoemde killer-T-cellen (witte bloedcellen die tumorcellen kunnen vernietigen). De dendritische cellen stimuleren deze killer-T-cellen bij het herkennen en opruimen van de tumorcellen die alvleesklierkanker veroorzaken.
In onderstaande animatie kun je zien hoe dit werkt:
Deze vorm van therapie werd nooit eerder toegepast bij alvleesklierkanker. Volgens Van Eijck zijn de resultaten van het onderzoek "zo veelbelovend dat een verzoek tot toepassing bij een grotere groep patiënten op goedkeuring wacht".
Naast het onderzoek met de terugplaatsing van dendritische cellen behandelde Van Eijck ook een groep patiënten met een nieuw medicijn dat de dendritische cellen gedurende zes weken stimuleert. Met name bij patiënten bij wie het immuunsysteem nog niet erg werd onderdrukt door de tumorcellen, was de behandeling succesvol. Ook deze studie krijgt een vervolg bij een grotere groep patiënten.
"Ik ben hoopvol dat we ons uiteindelijke doel, een werkzame therapie voor alle alvleesklierkankerpatiënten, op termijn kunnen bereiken", zegt Van Eijck.