Stadion PSV ANP

Voetbalclubs in de eredivisie hebben zo'n 20 miljoen euro voorschot ontvangen aan NOW-geld. Het gaat daarbij om de tweede periode van de steunregeling, van juli tot en met september. Dat blijkt uit de cijfers die het UWV vandaag gepubliceerd heeft.

De NOW-regeling is een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Bedrijven kunnen middels deze regeling bij fors omzetverlies een tegemoetkoming van de overheid krijgen om hun personeel door te betalen. De clubs in het betaald voetbal kunnen ook gebruikmaken van de regeling.

Meeste steun naar PSV

PSV ontving het hoogste voorschot van alle eredivisieclubs: 2.566.920 euro. Ajax, dat in de eerste NOW-periode bijna 4 miljoen euro ontving, kreeg als voorschot 1.319.140 miljoen euro. De Amsterdamse club maakte echter bekend vanwege de positieve transferresultaten geen aanspraak te maken op dat bedrag en een verzoek tot terugbetaling te hebben ingediend.

AZ en Vitesse zitten ook in de top. De Alkmaarse club ontving in totaal bijna 1,77 miljoen aan steun, de Arnhemmers iets meer dan 1,7 miljoen.

Andere clubs met in totaal meer dan een miljoen euro aan steun zijn Feyenoord (ruim 1,2 miljoen), FC Twente (totaal, inclusief FC Twente vrouwen zo'n 1,5 miljoen), Sparta (1,1), Willem II (1,1), FC Utrecht (1,16).

Heerenveen niet op lijst

SC Heerenveen komt niet in het register van het UWV voor. De club laat weten wel een aanvraag te hebben ingediend, die ook toegekend gekregen te hebben maar het bedrag direct weer te hebben teruggestort na het afronden van de miljoenentransfer van aanvaller Chidera Ejuke naar CSKA Moskou. Van de overige zeventien clubs in de eredivisie ontving RKC de minste steun: 562.092 euro.

De helpende hand van bijna 20 miljoen euro is minder dan de steun die de eredivisieclubs in de periode maart, april en mei kregen. In die periode ontvingen de clubs in totaal 25 miljoen euro.

Voormalig Heerenveen-speler Chidera Ejuke (r) in actie voor CSKA Moskou tegen Feyenoord ANP

Ook de clubs in de Keuken Kampioen Divisie deden volop een beroep op de tweede NOW-steunregeling. Het ging om lagere bedragen dan in de eredivisie. De Graafschap ontving de meeste steun: 559.140 euro. Roda JC volgde met 512.624 euro. Cambuur kon op een voorschot van 468.188. NAC Breda zat daar net iets onder.

Almere City FC en MVV Maastricht zijn niet op de lijst van het UWV terug te vinden. Van de clubs die wel geld ontvingen, ging het bij FC Dordrecht om het laagste bedrag: 120.756 euro. In totaal bedroeg de steun voor de clubs in de eerste divisie ruim 4,5 miljoen euro. Iets minder dan de 5 miljoen steun in de eerste periode.

Steun van bonden

De NOW-steunregeling van het kabinet maakt deel uit van het Delta-plan van voetbal KNVB om het betaald voetbal tijdens de coronacrisis overeind te houden. De KNVB deed zelf ook een beroep op NOW-regeling II: 1.763.844 euro.

Ook andere sportbonden klopten aan. Zwembond KNZB ontving bijvoorbeeld een voorschot van 557.372 euro, hockeybond KNHB 746.768 euro en de Gymnastiek Unie (KNGU) 253.364 euro.

STER reclame