Jeremy Corbyn
NOS Nieuws

Corbyn niet meer welkom in Labourfractie in Brits Lagerhuis

Oud-Labourleider Jeremy Corbyn is niet meer welkom in de fractie van zijn partij in het Britse Lagerhuis. Corbyns opvolger Keir Starmer weigert hem opnieuw in de fractie toe te laten, nadat het partijbestuur gisteren had besloten de schorsing van Corbyn op te heffen.

Corbyn raakte tijdens zijn jaren als oppositieleider in opspraak door beschuldigingen van antisemitisme. Hij zou hebben weggekeken als partij- en fractieleden hem wezen op antisemitische uitlatingen van de radicale linkervleugel van Labour, en er nooit iets tegen hebben ondernomen. Uit onderzoek na Corbyns vertrek als Labourleider kwam naar voren dat Labour onvergeeflijke fouten heeft gemaakt en het probleem heeft genegeerd. Toen Corbyn die bevindingen vorige maand buitenproportioneel noemde, werd hij door Labour geschorst als partijlid.

Deze week sloeg Corbyn een andere toon aan; hij liet in een verklaring weten dat antisemitisme nooit getolereerd mag worden. Daarop beëindigde het partijbestuur de schorsing.

Met de weigering om Corbyn tot de Labourbankjes toe te laten, wil partijleider Starmer een helder signaal afgeven dat hij antisemitisme écht wil aanpakken. Starmer zegt dat zijn voorganger de pogingen van Labour om het vertrouwen van het publiek te herwinnen, ondermijnt. "Ik ben vastbesloten om van de Labourpartij een veilige omgeving voor mensen van Joodse afkomst te maken", twittert Starmer vandaag.

Een terugkeer van Corbyn lag gevoelig. Hij is populair bij een deel van de fractie, maar lang niet bij iedereen. Een Joodse Labourparlementariër had gewaarschuwd dat ze zou opstappen als hij weer werd toegelaten.

Corbyn heeft nog niet gereageerd op zijn uitsluiting. Hij zit nu als onafhankelijke parlementariër in het Lagerhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl