De cocaïnewasserij in Nijeveen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Aantal verdachten grote cocaïnewasserij Drenthe opgelopen tot 26

In het onderzoek naar een grote cocaïnewasserij in het Drentse Nijeveen is het aantal verdachten opgelopen tot 26. Vandaag was er een eerste voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam tegen zestien verdachten die begin augustus werden opgepakt bij een inval in de wasserij, die verstopt was in een omgebouwde manege.

Het gaat om dertien verdachten met de Colombiaanse nationaliteit, en daarnaast drie verdachten met een Nederlandse, Colombiaans-Nederlandse of Turkse nationaliteit. De Colombianen 'woonden' in een door een gipswand afgeschermd gedeelte van de manege en sliepen er op stretchers.

Zij zouden onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gehaald en niet vrij zijn geweest te gaan en staan waar zij wilden. Ook zouden zij hier pas kort zijn geweest. Het is niet duidelijk hoe lang het lab heeft gedraaid.

De eigenaar van de manege - de 64-jarige Jan B. - is inmiddels vrijgelaten. Hij blijft nog wel verdachte in de zaak, meldt RTV Drenthe.

'Grootste wasserij ooit'

Na de inval betitelde de politie de wasserij als de grootste die ooit in Nederland is aangetroffen. Agenten vonden er tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta.

Bij een inval in een loods in Apeldoorn stuitten agenten op 120.000 kilogram steenkool, waarvan 22.000 kilogram als zogenoemd dragermateriaal voor de cocaïne werd gebruikt; een product waarin de cocaïne bij het transport vanuit Zuid Amerika verwerkt is.

De wasserij in Nijeveen zou voldoende capaciteit hebben gehad om dagelijks 150 tot 200 kilogram cocaïne te produceren met een geschatte straatwaarde van 6 miljoen euro.

Op de zitting vandaag werd duidelijk dat de politie nog eens tien verdachten op het oog heeft. Deze tien zouden kennis en geld hebben ingebracht en een sturende rol hebben gehad in de bedrijfsvoering.

Inmiddels zijn van deze groep zeven verdachten aangehouden, van wie de laatste afgelopen zondag op Schiphol. Drie zijn naar het buitenland gevlucht en staan internationaal gesignaleerd.

De politie kwam de mannen op het spoor omdat ze mee kon lezen met het chatverkeer via de versleutelde communicatiedienst EncroChat. Dat is een dienst die veel door criminelen wordt gebruikt. Ook de hoofdverdachten van Apeldoorn en Nijeveen maakten gebruik van EncroChat. Hun communicatie leidde de politie naar de locaties waar de invallen zijn gedaan.

De volgende voorbereidende zitting in de zaak tegen de verdachten van de cocaïnewasserij in Nijeveen is eind januari.

Advertentie via Ster.nl