Actie tegen illegale verhuur in Rotterdam
NOS Nieuws

Malafide verhuurmakelaars aangepakt in Rotterdam

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

Foute verhuurmakelaars die criminelen helpen om anoniem een pand te huren vormen een groot probleem. In de regio Rotterdam wordt met een integrale aanpak stevig ingezet op de aanpak van malafide verhuurders.

Vandaag deed een groep van 300 ambtenaren van de politie en de FIOD invallen bij verdachte panden. Daarbij zijn een 23-jarige en twee 26-jarige Rotterdammers aangehouden. Ze worden verdacht van het witwassen van crimineel geld met het verhuren van zogenaamde spookwoningen.

Zeven andere mannen zijn aangehouden voor het bezit van cocaïne en witwassen. Verder is er beslag gelegd op 42 kilo cocaïne, steekwapens, dure sieraden en restanten van een hennepplantage. Ook werd er 150.000 euro aan geld gevonden.

Het gaat om zo vreselijk veel geld, ik schrik daar gewoon van.

Bert Langerak, directeur opsporing van de FIOD

Niet alleen in Rotterdam maar ook in andere grote steden zijn malafide verhuurmakelaars actief. Ze houden criminelen uit het zicht van de overheid door de huur contant te ontvangen, geen screening uit te voeren en de huurder zich niet te laten inschrijven op het adres. Criminelen kunnen de panden zo ongemerkt gebruiken voor bijvoorbeeld illegale prostitutie of het opslaan van drugs, wapens of geld. Volgens het onderzoeksteam gaat om allerlei soorten panden, van luxe woontorens tot rijtjeshuizen en portiekwoningen. Zolang criminelen er maar anoniem kunnen blijven.

"De dubieuze verhuurmakelaars faciliteren criminelen en vormen zo een schakel tussen onder- en bovenwereld", zegt Bert Langerak, directeur opsporing van de FIOD. Hij maakt zich zorgen over de enorme geldstroom die er in het circuit omgaat. Soms worden miljoenen euro's aan contant geld gevonden. "Er is echt wat aan de hand in Nederland. Het gaat om zo vreselijk veel geld, ik schrik daar gewoon van." Volgens Langerak raken de boven- en onderwereld op deze manier steeds meer met elkaar verweven: "Het vreet zich steeds verder in onze economie."

Pakketten cocaïne in een woning in Rotterdam

In Rotterdam lopen ze voorop bij de aanpak van malafide makelaars. "Wij lopen een stap voor op de rest omdat wij een integrale aanpak hebben. Verschillende instanties zoals de politie, de FIOD, de belastingdienst, het OM en de gemeente trekken samen op", zegt Wim Hoonhout van de politie Rotterdam. "Wij zijn ons hier echt op gaan focussen om de sleutelfiguren in kaart te brengen en ze samen aan te pakken."

Het feit dat makelaar een vrij beroep is, maakt het extra lastig. "We zijn begonnen met een groep van 120 makelaars die betrokken zijn bij een of meerdere incidenten. Maar in de hele regio Rotterdam zijn zo'n 6000 makelaars actief. Dus dat maakt het wel moeilijk om daar grip op te krijgen", zegt Hoonhout. Het voelt voor de politie soms als dweilen met de kraan open: "Op deze manier houden we geen zicht op wat er gebeurt. Je wil eigenlijk een systeem waarbij je juist overzicht krijgt op deze makelaarsbranche."

Dure auto's

Bij de strijd tegen foute verhuurders worden ook burgers betrokken. Met de Meld Misdaad Anoniem-campagne worden mensen opgeroepen om het te melden als ze iets verdachts zien. Volgens Langerak is de wil bij de burger er wel: "Burgers en bedrijven hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. En ik zie ook steeds meer burgers en bedrijven die dit ook niet in hun samenleving willen."

In de toekomst wil de politie ook via sociale media mensen bewust maken van de signalen. "Mensen moeten de signalen wel herkennen", zegt Hoonhout. Dus vreemd gebruik van de woning, rare geluiden 's nachts, veel mensen die over de vloer komen op rare tijdstippen, af en aan dure auto's voor de deur. Zoiets kan voor ons aanleiding zijn om verder onderzoek te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl