Demonstratie bij azc in Zweeloo in september
NOS NieuwsAangepast

Broekers: bijzonder pijnlijk dat asielachterstand niet is weggewerkt

Het lukt niet om voor het einde van het jaar de wachtlijsten voor ruim 15.000 asielaanvragen weg te werken. Staatssecretaris Broekers-Knol had dat de Tweede Kamer wel beloofd, maar in een brief aan de Kamer schrijft ze dat de "voorziene versnelling in de afhandeling zich niet heeft voorgedaan in de mate waarmee rekening was gehouden".

Ze noemt de gevolgen voor de groep wachtende asielzoekers bijzonder pijnlijk. De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft de asielzoekers in de azc's per brief op de hoogte gebracht en excuses gemaakt voor het langer uitblijven van duidelijkheid.

Om de achterstanden weg te werken had Broekers een speciale taskforce opgericht. Asielzoekers wachten soms al meer dan twee jaar op de behandeling van hun asielaanvraag.

Nog 7.000 zaken

Broekers verwacht dat aan het eind van het jaar van de wachtlijst van meer dan 15.000 zaken nog meer dan 7.000 zaken overblijven. Volgens de staatssecretaris moeten die door de taskforce nu volgend jaar worden behandeld. Broekers wijt de vertraging aan verschillende oorzaken. Ze noemt onder meer de coronacrisis.

Zo konden vanwege de pandemie een tijd lang helemaal geen asielzoekers worden gehoord, kostte het vinden van coronaproof gebouwen extra inspanning en konden niet meerdere asielzoekers tegelijk per bus worden vervoerd naar

Verder duurde het langer dan gedacht om medewerkers van de taskforce op te leiden.

Een brief over de voortgang van de asielprocedure

Kamer laat op de hoogte

Kamerleden van de coalitiepartijen en de oppositie reageren boos en bezorgd op het nieuws. D66'er Groothuizen noemt het voortbestaan van de wachtlijsten "in en in triest", CDA-Kamerlid Van Toorenburg vindt het "vooral ook heel erg verdrietig voor de mensen die hebben aangeklopt bij Nederland en eigenlijk gewoon snel willen weten waar ze aan toe zijn."

SP-woordvoerder Van Dijk noemt de asielopvang "een puinhoop" en zegt dat de staatssecretaris volgende week rekenschap moet afleggen. GroenLinkser Van Ojik valt hard over het feit dat het nieuws al naar buiten kwam voordat de Kamer op de hoogte werd gesteld: "Het is echt bijna niet te geloven dat de Kamer kennelijk als laatste hoort dat de staatssecretaris haar belangrijkste politieke project op de klippen heeft laten lopen."

Dwangsommen vanwege vertraging

De lange wachttijd bij de IND heeft veel gevolgen, zowel financieel als praktisch. Vorig jaar moest er 5,5 miljoen euro aan vergoedingen worden uitgekeerd omdat asielzoekers te lang moesten wachten. Voor nieuwe gevallen is die 'boete' inmiddels afgeschaft, maar de IND heeft dit jaar tot nu toe nog eens 11,5 miljoen aan dwangsommen uitgekeerd. Broekers verwacht dat daar dit jaar en volgend jaar samen nog eens 32 miljoen bijkomt.

De trage afhandeling van asielverzoeken leidt ook tot overvolle asielzoekerscentra. Het is één van de redenen waarom gemeenten op dit moment onder druk worden gezet om met zeker nog 5000 opvangplekken voor asielzoekers te komen. Ook moeten gemeenten dubbel zo veel statushouders huisvesten komend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl